Het tuinseizoen is begonnen!

seasons

7 March 2019

tuintips

Met die zonnige start en hoge temperaturen van vorige week loopt de natuur ineens razendsnel uit. Hoogste tijd om in de tuin aan de slag te gaan voor deze 11 klusjes (met bijbehorende tips) die je zeker niet mag vergeten.

  1. Snoei vanaf half maart rozen goed kort met een scherpe rozenschaar. Hoe beter je ze snoeit, hoe voller de bloei én de geur.
  2. Plaats de pomp weer in de vijver. Beweging in het water geeft zuurstof, dat is goed voor het evenwicht.
  3. Knip de laatste plantenresten weg, zo krijgen nieuwe scheuten genoeg licht.
  4. Graaf rabarberplanten op om te delen of voor een hernieuwde groei als de ‘roze neuzen’ boven de grond komen. Snijd de kluit in stukken en zorg dat elk deel minimaal drie knoppen heeft. Plant de stukken meteen op een andere plek. Geef extra voeding.
  5. Geef chaotisch groeiende klimplanten een verjongingskuur door ze flink terug te knippen. Kamperfoelie en clematis bijvoorbeeld lopen nu uit, waardoor je meteen ziet welke stengels dood zijn.
  6. Houd gereedschap in goede conditie en borstel het na gebruik goed af. Haal er een droge doek overheen en geef delen die kunnen roesten een kwastje olie.
  7. Zaai vanaf half maart tot begin april bietjes, doperwten en peultjes om deze zomer te oogsten.
  8. Geef de grasmat een oppepper met speciale gazonmest. Verwijder paardenstekken met een speciale penworteltrekker. Verticuteer het gras af en toe.
  9. Hark kale plekken in het gazon los, strooi graszaad erover en hark dat licht in. Besproei geregeld met water.
  10. Zoek een zonnige plek uit en zaai klimmende Lathyrus ter plekke. Vergeet niet klimsteunen te plaatsen.
  11. Op zoek naar de meest milieuvriendelijke manier om groene aanslag van (terras)tegels te verwijderen? Op milieucentraal.nl is het volgende te lezen: algen (groene aanslag) en mos op (terras)tegels voorkom je door geregeld te vegen en te zorgen voor een goede afwatering. Droge tegels en stenen zijn een slechte voedingsbodem voor ongewenste planten. Toch last van groene aanslag? Schrobben met heet water en een flinke scheut schoonmaakazijn, beide in dezelfde hoeveelheid. Daarna heb je er een heel seizoen geen last meer van!

BewarenBewaren BewarenBewarenBewarenBewaren BewarenBewaren BewarenBewaren BewarenBewaren


Meer Tuin