Monique van Orden (53) deed jarenlang communicatie in de gezondheidszorg. In haar vrije tijd trok ze met man en kinderen de wereld over. Tijdens een reis van een jaar lang realiseerden ze zich dat een mens niet veel nodig heeft aan bezit. Vijf jaar geleden ontdekte Monique de tiny-house-beweging en al gauw volgde een boek over de pioniers van dit ‘kleine wonen’. Sindsdien is ze een ware ’tiny-house-believer’ – en zelf ook op weg naar een tiny house.
Zeezicht
“Dit is geweldig, dit wil ik sponsoren! Toen ik in 2015 een crowd-fundingoproep van tiny-house-pionier Marjolein Jonker tegenkwam, was het alsof alles in een malletje viel. Klein wonen, goed voor de natuur zorgen, je huisje tot op de centimeter inrichten zoals het bij jou past, dat is toch geweldig? Mijn man Melchert en ik hebben onze kinderen de hele wereld over gesleept. We deden veel rugzakvakanties, gingen met de camper op pad en reisden – de kinderen waren 5 en 8 – een jaar door Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Toen al zeiden we tegen elkaar: wat heb je nou helemaal nodig aan spullen? We waren dat jaar alleen maar buiten en intens gelukkig. Toen we van die reis terugkwamen hebben we ons huis ingeruild voor een appartement van zestig vierkante meter. Niet ruim voor een gezin van vier met twee honden, maar wij zijn daar blijkbaar goed in. We hadden veel liever uitzicht op zee dan veel vierkante meters vol spullen. Goed, ik sponsorde Marjolein, we raakten bevriend en richtten later met nog meer enthousiastelingen Tiny House Nederland op, een samenwerkingsverband om informatie te delen en tiny houses onder de aandacht te brengen. Marjolein woont sinds 2016 in haar tiny house, ik kan niet wachten tot ons huisje klaar is.”
Duurzaam
“Tiny living gaat veel verder dan wonen alleen, het gaat over je hele leven. Het is ook een filosofie en een manier om beter voor de aarde te zorgen: bouwen met hout en circulair materiaal, zelf energie opwekken, water hergebruiken en spullen delen; waarom zou je allemaal een eigen auto, wasmachine en cirkelzaag moeten hebben? Veel tiny-house-bewoners zijn maximaal buiten, want echt, buiten voel je het leven het beste. Ik wandel elke dag door de Schoorlse Duinen, mijn man zwemt tot in oktober in zee en als ons huisje straks klaar is, wil ik een wormenhotel en ga ik leren moestuinieren.”
Vrijheid
“Minder huis, meer leven is de ondertitel van mijn beide boeken over tiny houses. Voor het eerste boek moest ik nog op zoek naar pioniers, toen waren er zestien tiny houses in Nederland, nu zijn er rond de vijftig gemeenten die ruimte hebben gemaakt voor één of meerdere tiny-house-projecten. Ik kon bijna niet kiezen welke verhalen ik in het boek wilde opnemen. Het was een feest om door Nederland en België te rijden en alleen maar blije mensen te spreken. Alle tiny-house-bewoners zijn enthousiast over hun nieuwe levensstijl. Want dat is het en daar slaat ook het ‘meer leven’ uit de ondertitel op. In een normaal huis is al voor je bepaald hoe het verwarmd wordt en waar de ramen zitten. Kies je voor een tiny house dan word je gedwongen na te denken over hoe je wilt leven: wat is belangrijk voor mij en waar wil ik aandacht aan geven nu ik minder geld kwijt ben aan wonen? Voor de een is dat reizen, voor de ander de vrijheid om alle dagen in de tuin te werken.” ‘Tiny Houses Living’ is het nieuwste boek van Monique van Orden. Naast de uiteenlopende verhalen en foto’s staat Tiny Houses Living ook boordevol inspiratie voor een gelukkiger leven op minder vierkante meters. € 25 | Uitgeverij Kosmos Meer weten over tiny houses? Kijk op tinyhousenederland.nl. Een keertje overnachten in een tinyhouse? Kijk op origineelovernachten.nl. CREDITS: INTERVIEW ANNEMARIE BERGFELD FOTOGRAFIE LODE GREVEN