8 zomertips voor een vijver in de tuin… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes voor augustus.
Vijver in de tuin
Tip 1 – water aanvullen
Je zult het afgelopen periode wel gemerkt hebben: op een warme dag verdampt er veel water uit de vijver. Controleer geregeld het waterpeil en vul aan met water uit de regenton.
Tip 2 – check vijverfilter
Controleer of het vijverfilter nog goed werkt. Als hij vuil is, spoel ‘m dan schoon.
Tip 3 – weg met uitgebloeid
Haal uitgebloeide bloemen en lelijk geworden blad altijd meteen uit het water.
Tip 4 – genoeg zuurstof
Houd het zuurstofpeil op niveau door de vijver te beluchten met een luchtpomp.
Tip 5 – pas op voor kroos
Door de warmte kan kroos zich snel uitbreiden. Verwijder dit onkruid geregeld, zodat het de vijver niet kan verstikken.
Tip 6 – te veel blad
In stilstaand water kunnen planten met drijvend blad, zoals waterlelies, zo’n groot oppervlak bedekken dat de (zuurstof)planten onder water geen licht meer krijgen. Gebruik een schepnet en knip ze na de bloei met een scherpe schaar zo diep mogelijk af.
Tip 7 – kleine vijver in de tuin
Dol op waterlelies? Kies voor een kleine vijver een klein blijvende soort. Het blad drijft op het water, als het omhoog groeit is het water te ondiep voor de soort of moet de plant worden gescheurd. Sterk groeiende waterlelies scheur je om de 5 à 7 jaar. Lees hier over lotus ‘Prins van Hummelo’, een prachtige oeverplant voor heel ondiep water.
Vijver op het terras
Water brengt leven in de tuin, en met eenvoudige teiltjes (zie hierboven) of terrasvijver Quadro I (zie hieronder) kun je dat leven gewoon op je terras volgen. De houten terrasvijver is diep genoeg voor waterlelies en andere waterplanten. Houten terrasvijver Quadro I, 120 x 90 x 34 cm, bestaat uit een omranding, en de vijverbak Quadro 5. Te koop bij verschillende (online) tuinwinkels. Voor meer informatie: www.ubbinkgarden.com.
Vijver in de tuin met vissen
Als je ook vissen wilt houden, heb je een een diepere vijver nodig. Een vijverdiepte van 80-90 cm is optimaal. Daarin kunnen vissen goed rondzwemmen en overwinteren. Zorg voor genoeg zuurstof in het water. Zuurstofplanten kunnen hieraan een goede bijdrage leveren. Zuurstofplanten groeien vooral goed in niet te diepe vijvers. Maak de de vijver daarom niet overal even diep, dan kunnen zuurstofplanten overleven en vissen een schuilplaats vinden, tegen reigers bijvoorbeeld. Zelf zin om een duik te nemen? Voor inspiratie over zwemvijvers klik je hier. SAMENSTELLING MIRJAM ROSKAMP EN MARIE TROMP | FOTOGRAFIE ISTOCK E.A.