In Nederland valt nog zo veel te ontdekken, en te voet zie je altijd meer. Daarom in Seasons elke maand een wandeling, mét routebeschrijving, door een van de mooie natuurgebieden die ons land telt. Deze keer de omgeving van landgoed Niënhof, langs het water van de Kromme Rijn bij Bunnik. Vanaf de parkeerplaats bij Landgoed Niënhof (A) wandel je meteen het schaduwrijke essen- en eikenbos in. Het nabijgelegen klooster Oostbroek bezat hier in de middeleeuwen al een uit- hof, maar bouwde er later ook een nieuwe boerderij bij. Een ‘nien hof’ volgens het dialect van de Utrechters in die tijd. En zo heet het nog steeds, ondanks tal van verschillende eigenaren en verbouwingen. Tegenwoordig is er het Informatiecentrum De Kromme Rijn gevestigd. Tussen de bomen door valt direct een kleine weide op met hoge droge graspluimen. De eiken die verderop netjes in een rij staan, verklappen dat hier vroeger een laantje moet zijn geweest. Voorbij het toegangshek, dat omringd wordt door bloeiende brandnetels, kun je Zeist zien liggen, maar nog liever zou je de ongevaarlijke, niet giftige ringslang voor je voeten zien wegglijden.
Broeihopen, bijen en bramen
Je kunt proberen om tussen de bomen een broeihoop van de ringslang (B) te ontdekken. Een broeihoop ziet eruit alsof er een berg takken met bladafval is achtergebleven. Toch is de broeihoop juist zorgvuldig opgebouwd, waardoor hij zowel constant vochtig als warm blijft. In juni en juli kunnen ringslangen hierin wel veertig eitjes afzetten. Na tien weken kruipen er ringslangen zo groot als regenwormen uit. De broeihoop moet trouwens dicht bij het water liggen, omdat de ringslang een waterslang is en hij zich vooral met amfibieën voedt zoals groene kikkers. Tijdens een rustige en zonnige ochtend heb je de grootste kans om een ringslang te zien. En anders ga je naar het weiland verderop waar de zwartbonte koeien je doordringend aanstaren, de bijen naast een tarweveld vlijtig zoemen en de dagpauwogen (C) even uitrusten in de zon. Net om het hoekje naast de volkstuinen kun je trouwens ook boffen en de aller- eerste rijpe bramen (D) van juli aantreffen. Een mooi moment om even te pauzeren.
Over het Jaagpad
Vervolgens beland je via een houten hek op het Jaagpad langs de Kromme Rijn. Ruim twintig jaar geleden zijn de oevers van dit riviertje glooiend gemaakt en zijn er vijf eilanden gecreëerd, die nu vol staan met elzen en wilgen. Inmiddels zijn de oevers begroeid met harig wilgenroosje (E) en grote kattenstaart. Hiervan profiteren talloze vlinders en libellen. Langs de Kromme Rijn is een nevengeul uitgegraven, waar natuurlijke rivierprocessen, zoals sedimentatie en erosie hun gang kunnen gaan. Vogels, zoals de ijsvogel, en vissen gedijen hier prima. Het Jaagpad (F) is niet alleen bekend bij de inwoners van Bunnik die hier graag hun hond uitlaten, maar ook bij de vele wandelaars die de Kromme Rijn volgen tot de Stadsbuitengracht in Utrecht. Het is verleidelijk om nog een aantal kilometers verder te lopen en aan het einde te genieten van een drankje op een terras onder de Domtoren. Ligging Landgoed Niënhof ligt ten noordoosten van Bunnik in de provincie Utrecht. Het start- en eindpunt is de parkeerplaats aan de Grotelaan 16. Vanaf hier volg je de lichtblauw gemarkeerde ringslangroute van 2,5 km. Vanaf ’t Wapen van Bunnik is de route ook makkelijk te starten. Bereikbaarheid Auto: neem vanaf de A12 afslag 19 naar Bunnik. Ga rechtdoor via de Schoudermantel/Stationsweg. Sla bij de stoplichten rechtsaf naar de Koningin Julianalaan/Sportlaan. Ga over de Kromme Rijn linksaf, Tolhuislaan/Grotelaan. Volg een geel bordje met ‘Pont van het Landschap’ naar de parkeerplaats van Landgoed Niënhof. OV: neem vanaf station Utrecht CS en Driebergen-Zeist de sprinter naar Bunnik. Wandel vanaf het station in oostelijke richting via de Groeneweg, Molenweg en Dorpsstraat naar het Jaagpad langs de Kromme Rijn. Of neem van Utrecht CS bus 41 richting Wijk bij Duurstede. Uitstappen in Bunnik, halte ‘Centrum’. Loop de Smalleweg in, dan rechtsaf de Dorpsstraat in. Horeca ’t Wapen van Bunnik, Dorpsstraat 9, Bunnik, www.wapenvanbunnik.nl Honden Niet toegestaan. Check voor je op pad gaat of de genoemde adressen open zijn en of activiteiten doorgaan. Dit artikel verscheen in aangepaste vorm ook in Roots. CREDITS: TEKST EN FOTOGRAFIE JACQUELINE RAAIJMAKERS | ROUTEKAARTJE CÉCILE VRINTEN
Meer fijne natuurommetjes
- Van Bergen aan Zee naar Alkmaar – via het Trekvogelpad
- Bij het Friese Veen: langs oud veen en nieuw water
- Over het ‘vernieuwde’ Pieterpad