Wat kan nog in de moestuin – tuinklusjes in september (4)

Mariëtte Laan

27 september 2019

Moestuin

Wat kun je nog doen in de moestuin… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes in september.

Herfst in de moestuin

Wil je het liefst biologisch telen? Deze insecten houden jouw moestuin gezond.

  • Als je een rondje door de moestuin maakt, levert dat al snel handenvol snoeiafval op. Dat is de perfecte basis om een composthoop te starten. Wissel een laagje ‘bruin’ afval (droog materiaal als blad en hooi) af met ‘groen’ (onkruid zonder zaden, koffiedik, uitgebloeide bloemen, schillen, snoeiafval) en bouw hiermee de composthoop op.
  • Bedek lege bedden in de moestuin met afgevallen blad, groenteresten of hooi. De grond blijft zo vrij van onkruid en het is nog voedzaam ook.
  • Het kan nog net: zaai spinazie en winterpostelein netjes in rijen. Alles wat buiten de rij opkomt, is onkruid.
  • Zaai nu bloemkool in de koude bak. Bedek bij strenge vorst met rietmatten. Als je in december uitplant, kun je de kolen in april oogsten.

TIP Zet groenten niet steeds op dezelfde plaats in de moestuin. Lees hier waarom dat beter is. Moestuin

Fruit in de moestuin

  • Appels en peren zijn plukrijp als ze bij een draaiende beweging makkelijk loskomen. Vruchten die op de grond vallen, zijn overrijp. Verwerk ze tot sap.
  • Als een vijg zacht aanvoelt, is het tijd om te oogsten. Je ziet het ook aan de onderkant, de vrucht is rijp als hij daar al iets scheurt. Wil je een vijg planten? Gun hem dan de warmste plek in de (moes)tuin.
  • Knip de takken van frambozen die dit jaar vrucht gedragen hebben tot tegen de grond af en bind de nieuwe scheuten (maximaal vijf tot tien scheuten per plant) aan.

  FOTOGRAFIE: ISTOCK