Wonen met de natuur om je heen, dat is wat Judith en Gerwin wilden. Een droom die uitkwam met de koop en verbouwing van een betonnen (!) boerderij in de Noordoostpolder.
“We hebben de plek gekocht”, steekt Judith Kets van wal, “en de potentie die het pand had.” Het pand is een boerderij met stal en schuren uit 1955, toen er in het naoorlogse Nederland veel werd gebouwd en bakstenen en metselaars schaars waren; de boerderij is dan ook opgetrokken uit prefabbetonelementen – toentertijd een revolutionair bouwmateriaal. “Het was dus geen knus, leuk boerderijtje dat we zagen”, vertelt Judith over de eerste bezichtiging, “eerder kil.” Maar huis, bijgebouwen en elfduizend vierkante meter grond hebben alles in zich om de grote droom van haar en Gerwin te verwezenlijken: “We houden van het buitenleven en wilden wonen en natuur met elkaar verbinden, naar elkaar toetrekken.”
Hart van het huis
Het is meteen duidelijk dat de grote stal (27 x 5 m) bewoonbaar gemaakt zal worden. “Daarin hebben we echt geïnvesteerd. Het gedateerde woonhuis hebben we zo goed als mogelijk met een klein budget voorlopig opgeknapt. Zo hebben we de deuren veranderd en alles mooi gemaakt met kleur.” In het originele woonhuis bevinden zich de woon- en de werkkamer. De stal waar ooit de koeien stonden, is onherkenbaar veranderd, conform het wensenlijstje van Judith en Gerwin. “We wilden heel graag een grote woonkeuken. We houden van bourgondisch koken, lekker eten met elkaar, familie en vrienden, genieten bij de open haard, samen zijn. De keuken neemt de helft van de stal in beslag, het is het hart van het huis, hier brengen we de meeste tijd door.”
Badkamer met uitzicht
De andere helft van de stal is ingedeeld met een heerlijke badkamer en ruime slaapkamer. “We hebben allebei een drukke baan en zagen een badkamer voor ons waar je je lekker kunt ontspannen, een spa at home.” Door de glazen pui met openslaande deuren is de scheiding tussen binnen en buiten flinterdun, de natuur komt hier heel dichtbij. “We hebben hier ook geen raambekleding”, lacht Judith. “Sommige mensen vinden dat gek, maar het uitzicht is zo mooi en we hebben toch geen buren!”
Waar de natuur de eyecatcher is in de badkamer, is dat in de slaapkamer de originele stalwand, van beton. Zelfs de rode staldeur en luiken zitten er nog in: “Daarachter was de paardenstal. Nu is dat onze kledingkast.”
Rustige kleurenbasis
Kleurrijk, noemt Judith haar woonsmaak, “en een tikje industrieel, maar vooral warm.” Industrieel zijn de stalen deuren, en de betonvloeren die mooi en praktisch zijn, maar ook een stoere referentie naar de betonnen buitenwanden. “In de keuken hebben we in de hoogte uitgebroken, daar kwam toen de betonstructuur tevoorschijn. Dat vonden we te koud, dus die hebben we bekleed met barnwood, hout afkomstig van oude schuren.”
Ook houten meubels geven een warm tegenwicht, net als rijk textiel, zachte stoffen als fluweel en een uitgekiend kleurenpalet. “Als wandkleur heb ik River Bed van Flexa gebruikt, een mooie leemtint. Die heb ik gecombineerd met een offblack voor de kozijnen, de schouw, af en toe een lamp. Dit rustige basispalet vul ik aan met klassieke kleuren als diepgroen, donkerblauw, oker, geelgoud… Ik ben niet bang voor de verfkwast, maar de meeste accentkleuren pas ik toe door middel van accessoires, meubels, textiel en behang.”
Uitpakken met groen
Wonen en natuur met elkaar verbinden: Judith en Gerwin deden het onder meer door het plaatsen van veel glas en door groen in huis, véél groen. In elke ruimte floreren planten en bloemen en overal zie je natuurdessins in kussens, beddengoed, behang, servies en prints. “Ik ben er gewoon dol op”, vertelt Judith, “je zult bij mij geen platte grafische dessins aantreffen.”
Over haar meubelsmaak is ze minder uitgesproken: “Die gaat alle kanten op. Ik kijk ook bij Ikea en de kringloop, vind Deens design mooi maar soms ook stoffig, en houd van modern en strak maar ook van oud en sleets. En ik houd van spullen met een verhaal. Dat kan het verhaal zijn achter een oud object, maar ook dat van onze eettafel die werd gemaakt door een timmerman, of van de bijzondere toepassing van een materiaal, zoals het leer waarmee onze afzuigkappen zijn bekleed.”
Goed voor de natuur
Wonen verbinden met de natuur heeft ook een diepere betekenis voor Judith en Gerwin: duurzaamheid staat hoog in hun vaandel en was een belangrijke leidraad bij de verbouwing. Ze verbruiken amper gas meer, installeerden zonnecollectoren, een warmtepomp en een groot buffervat voor water. “Waar mogelijk hebben we materialen hergebruikt, zo heeft Gerwin de buitenkeuken getimmerd van hout dat nog in de schuur lag.”
Ze sparen liever voor kwaliteit die lang meegaat en proberen te consuminderen. Duurzaam is ook hun kijk op voedsel: “We willen goed en gezond eten.” Zelfvoorzienend zijn ze niet, daarvoor ontbreekt hun de tijd, maar ze komen een aardig eind met de biologische groenten uit de moestuin, de eieren van hun rondscharrelende kippen (en af en toe het boutje van een haan) en het vlees dat ze verkrijgen van hun varkens en schapen die een opperbest leven leiden in de modder en de wei en net als hun bazen genieten van die mooie plek in de Noordoostpolder.
CREDITS: PRODUCTIE EN TEKST MONIQUE VAN DER PAUW | FOTOGRAFIE TON BOUWER
Meer duurzame wooninspiratie
- Buitenkijken in een prachtige én duurzame tuin – met veranda en moestuin. En veel mooie kringloopvondsten.
- Nieuw: Green UP – het grootste duurzame warenhuis van Nederland
- 6x vintage adressen om te schatgraven