Stekken lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Het is een mooie manier om gratis je planten te vermeerderen dus het loont om het gewoon eens te gaan proberen. Dus pak een scherp mes, lege flesjes, een schaar en begin! In dit artikel vertellen we je wanneer wat de beste stek-tijd is, en hoe je bijvoorbeeld een vetplant stekt, een dahlia, hortensia en een geranium.
Beste periode om te stekken
Planten kun je in principe het hele jaar door vermeerderen, maar als je een plant in de winter stekt duurt het proces wat langer. De beste periode is in de groeiperiode van de plant, omdat de plant dan het gemakkelijkste wortels aanmaakt. De ideale stektijd is dus het voorjaar en de zomer.
Belangrijk: geef voldoende water
Omdat een stek nog geen wortels heeft, komt-ie snel te droog te staan. Een stek verdampt namelijk wel al water. Dek de potjes met de stek daarom af met een plastic zakje en zet ze in een kweekbak. Als er grote druppels op het plastic te zien zijn wordt het wat te vochtig en kun je de stek even laten luchten door het plastic zakje eraf te halen. Als de stek wortels krijgen kun je overdag het plastic weghalen en alleen ’s nachts weer toedekken. In het late voorjaar, na IJsheiligen in mei, plant ze je buiten uit.
Waterstekken
Knip een stengel van een plant, bijvoorbeeld die van een kamerlinde, en zet de stengel in een vaasje met water. Zorg dat bladeren niet in het water komen. Verwijder het onderste blad en eventuele bloemknoppen. Bloei kost te veel energie, die heeft de stek hard nodig voor de wortelvorming. Zet ‘m op een lichte plek, niet in de volle zon. Ververs het water geregeld. Als de stek lang staat, kan het water groen worden. Pot de stekken op zodra de wortels een paar centimeter lang zijn. De overgang van waterwortels naar grondwortels vraagt wat aanpassing van de stek. Vertroetel een jonge stek de eerste tijd nog even. Je kunt de stappen zoals beschreven in de alinea hierboven aanhouden. Als je een binnenplant stekt houd je de plant uiteraard binnen.
Dit zijn mooie binnenplanten:
- De kamerlinde: frisgroene beauty in huis
- De olifantsoor: een bijzondere plant die aandacht nodig heeft
- Prachtige luchtige kamerplant: de Homalomena
- Syngonium neon robusta: makkelijke kamerplant met pastelroze bladeren
- Alles over de erwtenplant
Dahlia
- In het voorjaar kun je de eerste uitlopers van de knol van een Dahlia (van ca. 10 cm groot) plukken om te stekken. Geen nood, de knol maakt gewoon weer nieuwe en bovendien sterkere knollen.
- Plant de knollen in niet te rijke aarde en zorg dat de grond vochtig blijft. Na een week of drie (bij ca. 15 graden) hebben ze wortels en kun je de stekken in grotere potten zetten.
- Laat ze vanaf half mei af en toe wennen aan de buitenlucht (afharden) voordat je ze in de tuin zet.
Ons Dahlia dossier:
- Tips & tricks voor mei: mooie planten én zo krijg je de beste bodem (o.a. voor dahlia’s)
- Dít zijn onze 10 favoriete dahlia’s – en hier bestel je ze (wees op tijd!)
- Dahlia’s plukken: 8 gouden tips
- Dahlia’s knippen en mooi houden – tuinklusjes in september
- Verlos Dahlia’s van oorwormen – tuinklusjes in september
- Dahlia’s de grond uit (december)
Bladstek: vetplanten stekken
Vetplanten stekken is eenvoudig. Snijd een blad of bladrozet af. Laat het blad een etmaal indrogen. Steek hem dan in een potje met stekgrond. Let op, niet te diep. Druk de grond rondom de stek stevig aan zodat hij vast staat. Vetplanten hebben niet veel water nodig, ook de vetplantstek hoeft maar 1 keer per week een drupje. En hij staat graag warm en zonnig. Schuif een plastic zak of glazenstolp over de pot of zet ze in een kweekbak voor nog meer warmte.
Pelargoniums
Beste tijd: augustus. Je kunt geraniums stekken op water, maar het werkt beter om een kopstek te nemen. Je kunt hiervoor de top afsnijden van een oudere plant. Let op dat deze op dat moment niet in bloei staat. Houdt een lengte aan van zo’n 5 tot 7 centimeter. Zet de stek in potjes met stekgrond, en zorg dat er aan de stek zo’n twee tot vier blaadjes zitten (let hier dus ook al op met het wegsnijden). Na zo’n twee tot drie weken zouden er worteltjes moeten zijn en kun je ze naar een grotere pot verplaatsen.
Lees ook: Geraniums (Pelargonium): de beste tips & tricks en zie hier onze favorieten.
Hortensia
De beste periode om hortensia te vermeerderen is juli en augustus, de zomer en nazomer dus. Lees hier hoe je de hortensia kunt stekken.
Liever een stekje kopen? Dit zijn goede adresjes.
BEELD: ERIC VAN LOKVEN, PEXELS | STYLING JET KRINGS | TEKST MARIE TROMP