Zelfmaakideeën uit de natuur (2) – lavendelolie

Marloes Blom

21 June 2021

lavendelolie

Langzamer en bewuster leven is een mooi streven, maar hoe doe je dat? Eva Krebbers geeft met haar boek ‘Slow living’ praktische en inspirerende tips om heerlijk zen van te worden. Seasons mag drie ideeën delen en koos zelfmaakideeën uit de natuur, zoals deze heerlijke lavendelolie.

slow living

Lavendelolie

Wanneer?

De periode waarin lavendel bloeit: vanaf juni tot september. Pluk een flinke bos en maak er een kalmerende massage- of badolie van.

Dit heb je nodig

  • lavendel, een flinke handvol
  • gesteriliseerd, glazen potje
  • plantaardige olie, liefst biologisch
  • lapje stof
  • gesteriliseerd, afsluitbaar en liefst donker glazen flesje
  • zeefje
  • koffiefilter, kaasdoek of dunne theedoek

lavendelolie

Zo maak je de lavendelolie

  1. Knip takjes van enigszins uitgebloeide lavendel en laat drogen indien nodig. Je kunt ook bloeiende takjes lavendel plukken en die drie tot vier dagen laten drogen voordat je ze gebruikt.
  2. Ris de paarse bloemetjes van het takje en stop ze in een schoon glazen potje. Wrijf de bloemetjes even tussen je vingers samen, zodat er nog meer geur vrijkomt. Of kneus ze met een vijzel of steen.
  3. Giet olie in het potje totdat alle lavendelbloemetjes onder staan. Even schudden, zodat alle bloemetjes goed bedekt zijn. Leg een lapje stof op het potje voordat je de deksel dichtdraait, dat neemt eventueel vocht op.
  4. Plaats het potje 3-4 weken op een warme, zonnige plek, zoals een vensterbank. Schud af en toe.
  5. Ruikt het al lekker? Haal de bloemen eruit met een vergiet of zeef en giet de olie over in een donker, glazen flesje om in te bewaren. Wanneer er nog veel onzuiverheden in de olie zitten, kun je nogmaals zeven met behulp van een koffiefilter of dunne theedoek. Mocht je nog niet zo veel ruiken, zeef dan de oude bloemen eruit en voeg een nieuwe dosis gedroogde bloemen bij dezelfde olie. Wacht vervolgens weer 3 weken.

Tip: je kunt als basis allerlei soorten olie gebruiken. Hoe minder geur de olie van zichzelf heeft (zoals amandel- of zonnebloemolie), hoe beter je de lavendel ruikt.

lavendelolie

Slow living

slow living Een langzamer, eenvoudiger en bewuster leven waarbij je onderzoekt welke waarden voor jou belangrijk zijn – en welke niet (meer). Daar gaat het om bij slow living. Met meer bewustzijn voor de dingen waarvan je blij wordt en die belangrijk voor je zijn. Duurzaamheid, minimaliseren en hergebruik zijn hierbij belangrijke waarden: het gaat om kwaliteit in plaats van kwantiteit, ‘zo goed mogelijk’ in plaats van ‘zo snel mogelijk’. Dat klinkt allemaal prachtig, maar hoe begin je ermee? Dat kan in kleine stappen, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je minder tijd doorbrengt in je hoofd en meer doet met je handen, zoals tuinieren, breien of haken. In het boek ‘Slow Living’ vind je allerlei creatieve en groene zelfmaak-ideeën om je te inspireren. ‘Slow Living’, Eva Krebbers, € 24,99, uitgeverij Snor | Meer info en bestellen via dewereldvansnor.nl

Meer slow living & lavendel

CREDITS: TEKST EN FOTOGRAFIE EVA KREBBERS


Meer Wonen