Het regent chocolade op deze zoete winterpie met banaan, gezouten karamel en crème. Een heerlijk nagerecht of gewoon, om jezelf en je bezoek te verwennen op een koude wintermiddag.
Roomdekentje
Pie met banaan, gezouten karamel en crème, voor ongeveer 8 personen | Bereidingstijd: ± 30 min. en afkoelen ± 1 uur
Ingrediënten
Voor het deeg
- 200 g San Francisco-koekjes, in grove stukken
- 150 g pretzels, in grove stukken
- 1 el basterdsuiker
- 110 g gesmolten boter
- ¼ tl versgeraspte nootmuskaat
Voor de gezouten karamel
- 200 g basterdsuiker
- 125 ml slagroom
- 60 g boter, in blokjes
- ½ tl zeezoutvlokken
Voor de vulling
- 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden
- 240 ml crème fraîche
- 160 ml slagroom
- 4 rijpe bananen
- donkere chocolade in krullen geschaafd
- ook nodig: ingevette taartvorm Ø 24 cm
Bereiding
- Maal de koekjes en de pretzels samen met de suiker tot kruimels in de keukenmachine.
- Doe ze in een grote kom en meng ze met de gesmolten boter en de nootmuskaat.
- Doe het mengsel in de taartvorm en druk stevig tegen de bodem en rand aan.
- Roer voor de karamel de suiker met 60 ml water in een pan op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost.
- Breng aan de kook en laat op laag vuur koken tot de massa karamelkleurig wordt (± 8 min.).
- Voeg boter, room en zout toe. Pas op, het kan spetteren.
- Roer alles goed door elkaar en giet in de taartvorm. Laat helemaal afkoelen.
- Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en klop ze met een mixer samen met de room en de crème fraîche.
- Snijd 4 bananen in schuine plakjes en verdeel over de karamel.
- Schep de room op de bananen en spreid goed uit.
- Bestrooi royaal met geschaafde chocolade.
Tekst en vertaling receptuur Dosia Brewer | Fotografie Melina Hammer