Carola de Kanter kookt niet alleen met kolen, ze decoreert er ook mee. Aan tafel n haar zestig jaar oude kas genieten gasten van haar wintergerechten, waarin kool de hoofdrol speelt. Seasons kreeg een paar recepten mee naar huis, waaronder: quinoafritters met geroosterde boerenkool en uienjus.
Quinoafritters met geroosterde boerenkool en uienjus
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd: ± 60 min + oventijd ± 10 min.
Ingrediënten
Voor de quinoafrittes
- 100 g quinoa wit of rood
- 250 ml groentebouillon
- 200 g doperwtjes
- 90 g rijstebloem
- 1 tl sesamolie
- 1 el Japanse sojasaus
- 1 el vadouvan-kruiden
- 1-2 tenen knofl
- 2 el groene kruiden naar keuze
- Zout en peper
- Boter en/of olie om in te bakken
Voor de boerenkool
- 8 bladeren groene kool of boerenkool
- ± 1 el olijfolie
- Zout
Voor de uienjus
- 2 rode uien
- 1 laurierblad
- 2 tenen knoflook
- 5 peperkorrels
- 1 tak tijm
- 1 dl droge witte wijn
- 2 dl sterke groentebouillon
- 25 g koude boterklontjes
Bereiding
- Kook de quinoa gaar in de bouillon in ± 10 minuten.
- Blancheer de erwten in kokend water.
- Meng de helft van de quinoa met de erwten, rijstebloem, sesamolie, sojasuas, vadouvan, knoflook en groene kruiden.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Pureer dit en meng er de rest van de quinoa door.
- Vorm er kleine burgers van, laat ze opstijven in de koelkast en bak ze knapperig in boter of een mengsel van boter en olie.
- Verwarm voor de kool de oven voor op 200 ⁰C.
- Was de koolbladeren of stronkjes boerenkool en dep ze goed droog, kneed er olijfolie door.
- Rooster de bladeren in de oven tot ze knapperig zijn (blijf erbij staan, wordt de kool te donker dan smaakt deze bitter).
- Kruid de kool na met zout.
- Snijd de ui in stukken (met schil).
- Doe ui, laurier, knoflook, peperkorrels, tijm, droge witte wijn en groentebouillon in een pannetje, breng deze aan de kook en laat zachtjes inkoken.
- Laat dit afkoelen en zeef het vocht.
- Breng dit vocht aan de kook en voeg koude klontjes boter toe tot er een glanzende jus ontstaat.
- Lekker met kleine gebakken aardappeltjes: voor een feestelijk effect steek je rondjes uit van ± 2 cm met een steker, kook deze kort voor en bak ze in boter.
Recept: Carola de Kanter. Fotografie: Pia van Spaendonck Probeer ook dit overheerlijke recept van Carola de Kanter: rilette van geitenkaas met gefrituurde salie.