Stoofpeertjestaart met amaretto & witte chocolade

Anne Bonthuis

22 december 2017

stoofpeertjestaart

We sluiten 2017 af met heel veel lekkers! Wat denk je van deze beeldschone, ambachtelijke stoofpeertjestaart? Wij hebben er tijdens de Seasons-kerstlunch weer enorm van genoten…

Stoofpeertjestaart met amaretto & witte chocolade, geserveerd met ‘sticky salty’ karamelsaus – recept van Floor van Dinteren

Ingrediënten voor het deeg:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram zachte roomboter
  • snufje zout

Ingrediënten voor de stoofpeertjes:

  • 10 mooie stoofpeertjes
  • 100 milliliter water
  • 100 milliliter amaretto
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 2 stukjes steranijs
  • 1 kaneelpijpje

Ingrediënten voor de vulling:

  • 50 gram amandelen
  • 200 gram amandelspijs
  • 250 gram witte chocolade
  • 150 gram mascarpone
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren, losgeklopt

Ingrediënten voor de roosjes:

  • 250 gram marsepein
  • poedersuiker om te bestuiven
  • eiwit

Ingrediënten voor de karamelsaus:

  • 300 gram rietsuiker
  • 350 milliliter slagroom
  • 1 theelepel zeezoutvlokken
  • 75 ram roomboter

stoofpeertjestaart Bereiding deeg:

  1. Begin met het deeg. Zeef het bakmeel en doe het samen met de beide suikers en het zout in een kom.
  2. Smelt de boter in een pannetje en giet de gesmolten boter bij het meelmengsel.
  3. Kneed het door tot er een mooi samenhangend deeg ontstaat.
  4. Rol het deeg tot een grote bal, wikkel deze in plasticfolie en laat het deeg minstens een uur tot rust komen in de koelkast.
  5. Bestuif een werkblad met bloem en rol driekwart van het deeg uit tot een ronde lap. Bewaar de rest van het deeg.
  6. Bekleed een taartvorm met bakpapier. Als je het bakpapier wat kreukt, is het later makkelijker van de taart te verwijderen.
  7. Leg de ronde deeglap in de taartvorm en prik er met een vork wat gaatjes in. Leg hierover weer een laag bakpapier en vul dan de vorm tot de rand toe af met droge bonen of keramische bakbonen. Dit voorkomt dat de randen van de taart instorten tijdens het bakken.
  8. Bak de taartbodem 20 minuten op 200 °C in de oven. Haal na 10 minuten de bakbonen en het bakpapier weg om de taart vervolgens nog tien minuten door te laten bakken.

Bereiding stoofpeertjes: * Schil de peertjes met een dunschiller, maar laat de steeltjes eraan zitten. * Doe het water samen met de amaretto, de suiker en de specerijen in een pan en zet de peertjes er met de steeltjes naar boven in. Doe het deksel op de pan en stoof de peertjes in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen en uitlekken op een rooster. * Gooi het kookvocht niet weg; dit is nog prima te gebruiken, bijvoorbeeld om een lekker zoet brood mee te bakken. Het vocht kan ook worden ingekookt tot een lekkere dikke saus voor bij een taart of toetje. Bereiding vulling: * Maal de amandelen samen met de spijs in een keukenmachine fijn en verdeel dit mengsel over de taartbodem. * Smelt de chocolade au bain-marie (boven een pan heet water) en roer hier de mascarpone en de suiker doorheen. * Laat het mengsel afkoelen en klop er daarna de eieren doorheen. Verdeel het mengsel over de amandelspijs en zet hier de uitgelekte stoofpeertjes bovenop. Verkruimel het laatste beetje korstdeeg over de peertjes en zet de vorm in het midden van de oven. Bak de taart in 20 minuten goudbruin en gaar. Even laten afkoelen op een taartrooster en dan versieren met marsepeinen roosjes. Bereiding roosjes: * Bestuif een werkblad met poedersuiker en rol de marsepein heel dun uit met een deegroller. Snijd een smal reepje van ongeveer 1 cm lang en rol dit op. Zo creëert u het hart van de roos. Snijd dan nog wat mooie blaadjes uit, die u met wat eiwit voorzichtig tegen het hart van het roosje aanplakt, totdat er een mooie rozenvorm ontstaat. Pas op: bewaar de roosjes niet in de koelkast, dan worden ze zacht. Bereiding sticky salty karamelsaus: * Doe de suiker met de boter en het zout in een pan, breng het geheel al roerend aan de kook en laat het even lekker doorpruttelen, tot de saus mooi diepbruin van kleur wordt. Roer dan de room erdoorheen en haal de pan van het vuur. Giet de saus in een mooi kannetje en serveer bij de taart. stoofpeertjestaart

Alle eer voor Floor van Dinteren

Zij is het creatieve brein achter deze stoofpeertjestaart. Bij haar bedrijf Floorabella zijn de heerlijkste versgebakken taartjes of ovenverse broden te bestellen. Desgewenst ook een volledige high tea of een ambachtelijk buffet. Floor maakt alle gerechten zelf en verzorgt als styliste ook de eventuele aankleding. Zelfs voor een goedgevulde picknickmand kun je bij haar terecht. Floor van Dinteren is dagelijks te volgen op haar persoonlijke blog. Contact: mail naar floorabella@hotmail.com of bel 06-52403966.