Een heerlijk vegetarisch voorafje, deze gegrilde aubergine met tomatenpolenta en geitenkaas. Ook leuk als origineel antipasto-gerecht bij de borrel!
Gegrilde aubergine met tomatenpolenta en geitenkaas
Voorafje of antipasto-gerecht voor 4 personen.
Ingrediënten
- 2 lange aubergines van ± 5 cm doorsnede
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels balsamicoazijn
- Versgemalen peper
- 2 kleine, bolle rode paprika’s
- 1 teentje knoflook, geperst
- Zout
- 200 gram zachte geitenkaas
- Verse tijmblaadjes
- 4 sprietjes bieslook
- 6 dl tomatensap
- 200 gram polenta
- 4 takjes basilicum
- Zwarte olijven voor de garnering
Bereiding
- Snijd de aubergines in 1 cm dikke ronde plakken, de uiteinden niet gebruiken.
- Leg ze ongeveer 15 minuten in gezouten water en dep ze dan droog.
- Hussel ze om met 1 eetlepel olijfolie en bak ze in een grillpan aan beide kanten bruin.
- Laat ze afkoelen en voeg een beetje versgemalen peper en een paar druppels balsamico toe.
- Snijd elke paprika in de lengte in vijven, besprenkel ze met 1/2 eetlepel olijfolie en gril ze even in de pan.
- Voeg op het laatst de knoflook en zout toe en laat afkoelen.
- Prak de geitenkaas fijn en breng op smaak met peper, tijmblaadjes en fijngeknipte bieslook.
- Vorm een rol en snijd daarvan 1 centimeter dikke plakken.
- Verhit in een pan met dikke bodem het tomatensap tot kookpunt en kook daarin de polenta met 1 eetlepel olijfolie.
- Zacht laten pruttelen en goed roeren tot de polenta loslaat van de pan.
- Breng op smaak met zout.
- Vorm van de polenta een rol in aluminiumfolie.
- Snijd daarvan, als de polenta is afgekoeld, 1 centimeter dikke plakken.
- Stapel nu de ingrediënten op elkaar tot mooie timbaaltjes en steek bovenin een takje basilicum.
- Garneer met olijven en een drupje olijfolie.
Lees ook…
Savooiekool-zalmpakketje met Olde Remeker-kaas Preitaart met geitenkaas Truffelstamppot bospaddestoelen en schorseneren