4x lekker vegetarisch eten

Linde Verhulst

15 maart 2018

Vorige week was het de Nationale Week Zonder Vlees (5 t/m 11 maart). Dit was de eerste editie en vanwege groots succes en veel deelnemers zal het een jaarlijks terugkerende campagne worden. Vegetarisch eten hoeft niet saai en smakeloos te zijn. Wij verzamelden daarom de lekkerste vegetarische gerechten uit het Seasons-archief!

Pappardelle con fiori

Hoofdgerecht voor 4 personen. De bereidingstijd is ± 60 minuten. Ingrediënten: Voor de pappardelle

  • 400 g bloem
  • 4 eieren van blije kippen
  • Snuf fijn zeezout
  • Paar bloemen vaan Oost-Indische kers, goudsbloem, de bloemblaadjes los gehaald + extra bloemen om te garneren
  • Takje dille of venkel, in kleine stukjes
  • Wat Parmezaanse kaas om mee te serveren

Voor de saus

  • 1 dl goede olijfolie
  • 2-5 teentjes knoflook, geschild en in heel dunne plakjes gesneden
  • Snuf chilivlokken
  • Grof zeezout

Bereiding:

  1. Strooi voor de pasta de bloem in een bergje op een schoon aanrecht en maak een kuiltje in het midden.
  2. Breek daar de eieren in en doe er een snuf zout bij.
  3. Roer met de vinger rond en neem steeds meer bloem mee bij het ei.
  4. Begin daarna met kneden en ga door tot het deeg stevig en soepel is door de warmte van de handen (dit duurt bijna een kwartier).
  5. Leg het deeg, verpakt in plastic folie, op het aanrecht en laat even rusten.
  6. Snijd telkens een klein stukje van het deeg, leg het op een met bloem bestoven oppervlak en rol het in de pastamachine uit tot de op één na nauwste stand (tot een mooi dun pastavel).
  7. Leg dit vel plat op het werkvlak en strooi over de helft de bloemblaadjes en wat van de venkel of dille.
  8. Vouw het pastavel voorzichtig dicht en zet de pastamachine op de één na wijdste stand.
  9. Rol de pasta er voorzichtig doorheen en herhaal dit met de daarop volgende standen.
  10. Stop bij de op één na nauwste stand, want anders kunnen er gaatjes in de pasta komen.
  11. Leg de pastavellen op een met bloem bestrooid werkvlak, snijd ze met de hand in brede repen en hang ze over een oude hanger of de leuning van een houten stoel.
  12. Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook.
  13. Verhit intussen de olijfolie in een grote koekenpan of wok en voeg de plakjes knoflook en de chilivlokken toe. Laat de olie niet aan de kook komen, maar zet uit zodra de knoflook begint te geuren.
  14. Kook de pappardelle voorzichtig beetgaar in het kokende water (voeg eventueel wat olijfolie toe om aan elkaar plakken te voorkomen). Dit duurt enkele minuten. Giet niet af, maar haal de pasta voorzichtig met een tang uit het kokende water en voeg bij de knoflookolie.
  15. Meng goed en serveer warm met geraspte Parmezaanse kaas.
  16. Decoreer met de achtergehouden bloemen.

Zoete aardappel met rode quinoa en gember-sesamdressing

Bij- of hoofdgerecht voor 4 personen. De bereidingstijd is ±25 minuten en 40 à 60 minuten oventijd. Ingrediënten:

  • 4 zoete aardappelen
  • 100 g rode quinoa
  • ½ komkommer, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • klein bosje koriander
  • ± 50 g noten & zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen etc.)
  • 1 lente-ui
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Voor de dressing

  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 el sesamolie
  • 1 el sushiazijn
  • 2 el sojasaus
  • 2 el kewpie (Japanse mayonaise)
  • 2 el ingelegde gember
  • 1 el vocht uit de ingelegde-gemberpot

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200 ˚C.
  2. Leg de aardappelen heel in een ovenschaal en zet deze in de oven.Afhankelijk van de grootte hebben de aardappelen 45 tot 60 minuten nodig.
  3. Laat de zoete aardappelen eventueel 20 minuten extra doorgaren in de oven terwijl deze uitstaat. Dan laat de schil beter los en wordt de zoete aardappel nog lekkerder.
  4. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
  5. Snijd ondertussen de komkommer en paprika in kleine blokjes, de lente-ui in dunne schijfjes en de koriander grof.
  6. Giet de quinoa af, meng met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  7. Rooster de noten en zaden zonder olie in een koekenpan tot ze beginnen te kleuren.
  8. Meng de ingrediënten voor de dressing met een staafmixer. Het is een vrij dunne dressing.
  9. Maak met een scherp mes over de lengte een inkeping in elke zoete aardappel.
  10. Vouw de aardappel een beetje open en vul met de quinoa, komkommer, lente-ui, paprika, koriander, noten en zaden.
  11. Serveer de dressing ernaast.

Spicy wortelsoep met korianderroom

Voorgerecht voor 4-6 personen. De bereidingstijd is ± 1 uur + 10 minuten. Ingrediënten:

  • 6 middelgrote wortelen, geschild en in stukken
  • 750 ml groentebouillon
  • 3 el olijfolie
  • 3 sjalotten, fijngesneden
  • 2 knoflooktenen, gehakt
  • ½ rode chilipeper fijngesneden
  • stukje verse gember van 6 cm, geschild en geraspt
  • zeste van 1 sinaasappel
  • 1 el sinaasappelmarmelade
  • 2 el Grand Marnier
  • zeezout en versgemalen peper
  • 60 g volle yoghurt
  • 60 ml slagroom
  • 2 el fijngesneden korianderblaadjes

Bereiding

  1. Verhit de olie in een middelgrote pan met dikke bodem.
  2. Voeg de sjalot, knoflook, chili, gember en zeste toe en bak al omscheppend in ± 5 min.
  3. Voeg de wortels toe en bak 2 min. al omscheppend mee.
  4. Voeg de bouillon en Grand Marnier toe en kook op laag vuur de wortels gaar in ± 45 min.
  5. Voeg de marmelade toe en pureer glad met een staafmixer.
  6. Breng op smaak met zout en peper en breng weer aan de kook.
  7. Meng de yoghurt met de slagroom en koriander in een kleine kom en serveer bij de soep.

vegetarischQuinoa-salade met pompoen, maïs, bonen en gember-honingvinaigrette

Hoofdgerecht voor 4 personen. De bereidingstijd is ±30 min. + 30 min om in te trekken. Ingrediënten:

  • 2 verse maïskolven, maïskorrels eraf halen (± 200 g)
  • 750 g pompoen (gewicht inclusief schil), geschild en in kleine blokjes of julienne gesneden
  • 250 g bloemkoolroosjes, heel klein gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 100 g quinoa, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking bereid
  • 100 g verse (pronk)bonen naar keuze 
  • klein bosje koriander, blad fijngehakt (de koriander kan eventueel vervangen worden door platte peterselie of rucola)
  • 30 g pompoenpitten, geroosterd in een droge koekenpan

Voor de vinaigrette

  • 60 ml olijfolie
  • rasp en sap van 2 limoenen
  • stukje verse gember, geschild en fijn gehakt (± 3 cm)
  • snuf zeezout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 10-12 g vloeibare honing

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 200˚C.
  2. Meng de pompoenblokjes, maïskorrels en bloemkoolroosjes met de olijfolie en spreid uit over een met bakpapier bekleed bakblik.
  3. Bak ongeveer 20 minuten of tot gaar en knapperig. Zet apart.
  4. Maak de vinaigrette: meng alle ingrediënten in een maatbeker en pureer met de staafmixer. Proef en pas de smaak waar nodig aan.
  5. Doe de gekookte quinoa in een schaal, voeg de pompoen-maïs-bloemkoolmix, de bonen en het fijn gehakte korianderblad toe.
  6. Meng met de vinaigrette.
  7. Zet minimaal een half uur in de koelkast om de smaken te laten intrekken.
  8. Strooi er vlak voor het serveren de pompoenpitten over en serveer op kamertemperatuur.

Lees ook…

Preitaart met geitenkaas Gegrilde aubergine met tomatenpolenta en geitenkaas Truffelstamppot met bospaddestoelen en schorseneren