Januari bloemkoolmaand: bloemkool-paprikasalade

Laurence Talet

10 januari 2019

bloemkool-paprikasalade

De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Deze bloemkool-paprikasalade is een heerlijk bijgerecht en komt uit het boek ‘De vrolijke tafel’ van culinair journalist Karin Luiten.  Bijgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 45 min.

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 1 el ras-el-hanout (Marokkaanse winkel)
  • scheut olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • één (gele) courgette
  • handje kerstomaatjes
  • 2 el geschaafde amandelen

voor de dressing:

  • handje platte peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g Turkse yoghurt ( ca. 4-5 el)
  • sap van ½ citroen
  • 2 el olijfolie extra vergine
  • bakpapier

bloemkool-paprikasalade

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel om met ras-el-hanout, zout en een ferme scheut olijfolie.
  3. Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Schuif de bloemkool wat opzij en leg de paprika’s met de snijkant naar beneden ook op de bakplaat. Rooster 20-30 min. tot alles licht geblakerd is.
  4. Laat de paprika’s een kwartier rusten in een plastic zak, daarna kun je de schil er makkelijk aftrekken. Scheur het vruchtvlees in repen.
  5. Snijd, terwijl de groenten in de oven staan, de courgette in plakjes en bak om en om in de grillpan tot ze donkere streepjes krijgen. Snijd de kerstomaatjes doormidden.
  6. Rooster het amandelschaafsel al omscheppend goudbruin, dat gaat het beste in een koekenpan die je met keukenpapier ingevet hebt met wat olie.
  7. Verdeel alle groenten over een grote schaal.
  8. Hak voor de dressing de peterselie fijn, haal de knoflook door de knijper.
  9. Klop van alle ingrediënten een vrij dunne dressing. Giet in strepen over de groentesalade.
  10. Garneer de salade met de amandelen.

Beeld: www.okokrecepten.nl | Recept: De vrolijke tafel, Karin Luiten, Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Lees ook:

Macadamia-hummus Vis met peterseliekorst Tagliatelli met rode biet, zeebaars en tijm