De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Deze bloemkool-paprikasalade is een heerlijk bijgerecht en komt uit het boek ‘De vrolijke tafel’ van culinair journalist Karin Luiten. Bijgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 45 min.
Ingrediënten:
- 1 bloemkool
- 1 el ras-el-hanout (Marokkaanse winkel)
- scheut olijfolie
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- één (gele) courgette
- handje kerstomaatjes
- 2 el geschaafde amandelen
voor de dressing:
- handje platte peterselie
- 1 teentje knoflook
- 100 g Turkse yoghurt ( ca. 4-5 el)
- sap van ½ citroen
- 2 el olijfolie extra vergine
- bakpapier
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Verdeel de bloemkool in kleine roosjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel om met ras-el-hanout, zout en een ferme scheut olijfolie.
- Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Schuif de bloemkool wat opzij en leg de paprika’s met de snijkant naar beneden ook op de bakplaat. Rooster 20-30 min. tot alles licht geblakerd is.
- Laat de paprika’s een kwartier rusten in een plastic zak, daarna kun je de schil er makkelijk aftrekken. Scheur het vruchtvlees in repen.
- Snijd, terwijl de groenten in de oven staan, de courgette in plakjes en bak om en om in de grillpan tot ze donkere streepjes krijgen. Snijd de kerstomaatjes doormidden.
- Rooster het amandelschaafsel al omscheppend goudbruin, dat gaat het beste in een koekenpan die je met keukenpapier ingevet hebt met wat olie.
- Verdeel alle groenten over een grote schaal.
- Hak voor de dressing de peterselie fijn, haal de knoflook door de knijper.
- Klop van alle ingrediënten een vrij dunne dressing. Giet in strepen over de groentesalade.
- Garneer de salade met de amandelen.
Beeld: www.okokrecepten.nl | Recept: De vrolijke tafel, Karin Luiten, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Lees ook:
Macadamia-hummus Vis met peterseliekorst Tagliatelli met rode biet, zeebaars en tijm