Dit jaar doen we een origineel kerstmenu zonder tierelantijnen en vlees, maar vol rijke, eerlijke smaken. Vijf gangen puur feest. Zo simpel en sober als de ingrediënten lijken, zo verrassend zijn de gerechten. Zoals deze bloemkoolsteak.
Bloemkoolsteak met olijven-kappertjessalsa
Bijgerecht voor 4-6 personen | ± 10 min. + oventijd ± 50 min.
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool
- 3 el olijfolie
Voor de olijven-kappertjessalsa
- 60 g groene olijven zonder pit, grof gehakt
- 1 el kappertjes, uitgelekt
- 1/2 tl rode chilivlokken
- 1 el gehakte verse peterselie + extra om te bestrooien
- 60 ml extra vierge olijfolie
- citroensap
Ter garnering: zeezoutvlokken
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Besprenkel een bakplaat met 1 el olijfolie. Leg de bloemkool op een snijplank en laat op de steel rusten. Houd de bovenkant vast en snijd de bloemkool in 5-6 dikke plakken (elk ongeveer 2,5 cm dik). Leg de plakken bloemkool voorzichtig op de bakplaat. Besprenkel de bovenkant met de resterende olijfolie. Bak 30 min. in het midden van de oven. Verhoog de oventemperatuur tot 200 °C (als uw oven een grillstand heeft, zet deze dan aan). Bak nog eens 15-20 min. tot de bloemkool mooi bruin begint te worden. Haal uit de oven.
- Meng intussen alle ingrediënten voor de salsa
- Schep om te serveren de salsa over de bloemkoolsteaks. Bestrooi met zeezoutvlokken, versgemalen zwarte peper en gehakte peterselie. Serveer meteen.
Meer smullen rond de feestdagen met/uit de extra dikke 2020 kersteditie van Seasons
Dit recept vind je in de extra dikke kersteditie van Seasons – met daarin nog veel meer recepten voor een vega kerstmenu én allerlei heerlijkheden met karamel. En ook:
- Zelf groenkansen maken, zo doe je dat
- Breng een kerstgeur in huis
- 12x kerstboom anders
- 8 kerstkaarten
Je bestelt Seasons eenvoudig online via de webshop. CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE LINE DAMMEN | VERTALING RECEPTUUR DOSIA BREWER