Deze soep uit het boek ‘Dit kookboek is je beste vriend’ van Lucie Tweed (zie haar Instagram account @everynightoftheweek) maak je in een handomdraai. Hij smaakt heerlijk: inderdaad fluweelzacht, en de combinatie met die krokante topping is top. Ook fijn: je krijgt meteen een behoorlijke dosis groenten binnen. Wij zijn fan!
Lucie over deze soep:
“Dit is het soort soep dat ik mezelf als pensionado, gehuld in een velours huispak, op de bank zittend, zie eten. Deze soep. En martini’s. Alsof je een hap wolken neemt. Koolhydraatarm (als dat je ding is), maar rijk en romig ogend. Je zou dit recept ook heel eenvoudig vegetarisch of zelfs helemaal vegan kunnen maken.”
Fluweelzachte soep
Lunch | Voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 50 g boter
- 1 prei, alleen het witte en lichtgroene deel, in 1 cm dikke plakjes
- 2 pastinaken, geschild en grof gehakt
- 1 bloemkool, grof gehakt
- 2 courgettes, grof gehakt
- 1 bol knoflook, horizontaal gehalveerd
- 1 l kippenbouillon
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Krokante topping
- 3 el olijfolie
- 2 el kappertjes, zo droog mogelijk gedept
- 30 g vers broodkruim
Optionele ingrediënten
- Kruidenslurry – het recept hiervoor vind je in Lucy’s boek, op p. 208.
Bereiding
- Verhit de olie en boter in een grote pan op matig vuur.
- Voeg wanneer de boter gesmolten is de prei, pastinaak, bloemkool, courgette en de knoflook toe, en bak 15 minuten, tot de groenten zacht beginnen te worden.
- Giet de bouillon erbij en laat 30 minuten pruttelen.
- Vis de knoflook uit de pan en knijp het zachte vruchtvlees terug in de soep.
- Pureer de soep en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Verhit de olijfolie voor de topping in een grote koekenpan en doe de kappertjes erbij. Ze hebben de neiging om open te barsten en zich spetterend te misdragen, dus houd ze goed in de gaten.
- Voeg wanneer ze barsten of bruin beginnen te worden het broodkruim toe en roerbak tot ze goud-bruin zijn.
- Serveer de soep met een handjevol krokante kruimels en kappertjes.
CREDITS: TEKST & FOTOGRAFIE LUCIE TWEED
Dit kookboek is je beste vriend
‘Dit kookboek is je beste vriend’ van Lucy Tweed is een hilarisch kookboek vol heerlijke recepten voor elke dag van de week. Dit kookboek van de voormalig foodstyliste van Donna Hay is een must-have voor iedereen met een druk (gezins)leven. Het concept: je begint de week vol goede moed én met een gevulde koelkast. Kortom: een week vol heerlijke gerechten ligt binnen handbereik. Je maakt een indrukwekkende raviolisalade, maar dan raken je ingrediënten en ideeën op. Maak je geen zorgen! Kies voor makkelijke biryani met papadums of een heerlijke plaattaart uit de vriezer. En in het weekend? Dán maak je die smakelijke taco’s met pulled pork. Lucy Tweed weet als voormalig foodstyliste van Donna Hay als geen ander hoe een makkelijke maaltijd én een overheerlijk feestmaal gemaakt wordt. ‘Dit kookboek is je beste vriend’ biedt daarom receptinspiratie voor de hele week, voor iedereen.
Lucy Tweed | Dot kookboek is je beste vriend | Becht | € 24,99 | Meer informatie via becht-boeken.nl, ook te bestellen via je plaatselijke boekhandel.
Meer heerlijke soepjes
- Een ecologische moestuin waaruit je het jaar rond kan eten. Velen dromen ervan, Jessica Koomen is de trotse bezitter van zo’n tuin. Én ze maakte samen met Seasons het boek ‘Seasons Moestuin’ – met tips en tricks voor moestuiniers. En ruim honderd (!) gerechten van eigen oogst. Zoals deze Oosterse komkommersoep.
- Linzensoep, wij zijn er dol op. Ook omdat je er eindeloos mee kunt variëren. Onze nieuwe favoriet: pittige rodelinzensoep.
- Niets smaakt zo lekker als een spicy noedelsoep op een gure winterdag – maar óók op een warme zomerdag. Tevens fijn: je kunt dit soepje naar hartenlust aanpassen qua vega(n) en lactose- en of glutenvrij.