Met aubergines kun je enorm veel kanten op. Probeer zeker ook deze Midden-Oosterse zoete aubergines met sumak-sesam uit ‘Vega Arabisch’. Verslavend lekker!
Mounir (@cheftoub) over dit gerecht:
“Deze aubergines zien er misschien ingewikkeld uit, maar in werkelijkheid is het een kookkunstje met minder dan tien ingrediënten. Jij kunt dit!”
Zoete aubergines met sumak-sesam
Bijgerecht, voor 4 stuks | Bereiding 15 minuten
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 3 el olijfolie
- 3 el honing
- 3 el granaatappelmelasse
- 3 el geroosterd sesamzaad
- 2 tl sumak
- 6 el Turkse yoghurt, om te garneren
- 2 el granaatappelpitjes
- cress, om te garneren
Extra nodig
- 2 grote koekenpannen
Bereiding
- Snijd de aubergines in de lengte in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in de koekenpannen en bak de aubergineplakken 3 minuten per kant, tot ze gaar zijn.
- Meng de honing met de granaatappelmelasse en de rest van de olijfolie. Blus de aubergines ermee af en wentel ze er aan beide kanten nog even door.
- Meng het sesamzaad met de sumak.
- Haal de pan van het vuur en bestrooi de aubergines met het sesamzaad-sumakmengsel. Draai de plakjes om en bestrooi ook de bovenkant met het sesamzaad-sumakmengsel. Bak de aubergine nog ongeveer 1 minuut.
- Garneer de aubergineplakken met de Turkse yoghurt, granaatappelpitjes en cress.
Tips
- Meer gasten? Meer plakken! Je pakt je winst al door de aubergines in ronde plakjes te snijden in plaats van ovaal.
- Probeer op de markt verschillende aubergines te scoren, rond is ook leuk!
Vega Arabisch
In Vega Arabisch laat Mounir Toub zien dat de Midden-Oosterse keuken een echte groentekeuken is. Van courgette, aubergine en granaatappel tot pompoen, artisjok en klassieke biet: in meer dan 90 gerechten spelen groenten de hoofdrol. Kleurrijk, smaakvol, een tikje exotisch en (merendeels) makkelijk: van zoete-aardappelwafels met labneh, olijvencake en baklavabuns tot falafelmacarons. En met de favoriete smaakmakers uit de Arabische keuken is het resultaat overheerlijk. Voor vegetariërs, flexitariërs en iedereen die gewoon lekker Arabisch wil eten (toevallig zonder vlees of vis).
Chef Toub | Vega Arabisch. Midden-Oosterse gerechten voor elke dag van de week | Kosmos | € 27,50 | Meer info via kosmosuitgevers.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.
CREDITS: FOTOGRAFIE DANA VAN LEEUWEN | FOODFOTOGRAFIE MITCHELL VAN VOORBERGEN | TEKST & RECEPTEN MOUNIR TOUB
Variëren met aubergines
- Geroosterde aubergine met burrata – van Yvette van Boven
- Ovenschotel: geroosterde tomaten, witte bonen en aubergine