Bloemkool ovenschotel: dit zijn onze favorieten

Marjolein ter Braak

14 september 2024

Bloemkool overschotel

Bloemkool uit de oven: je kunt er eindeloos mee variëren. Het kan een lekker licht gerecht worden (vervang bijvoorbeeld een aardappelpuree eens de helft van de aardappelen door bloemkool) maar een zwaarder gerecht zoals een bloemkool ovenschotel met gehakt is ook heerlijk – zeker in de donkere dagen.

Naast zijn veelzijdigheid is bloemkool ook erg gezond. Een portie bloemkool bevat ongeveer 77 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine C. Ook bevat het vitamine K en eiwit. Vaker bloemkool op tafel dus. Leuk als je dan een beetje kunt variëren. Hier vind je onze favoriete bloemkool ovenschotel gerechten:

Italiaanse bloemkoolschotel

Doe eens wat anders en kies voor een Italiaanse variant. Deze heerlijke Italiaanse bloemkoolschotel komt uit het kookboek Chez L’Hirondelle van Heleen Oosterveld.

Italiaanse bloemkool ovenschotel
Beeld: AI (DALLE)

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 20-30 min

 Ingrediënten:

  • 700 g aardappelen
  • kleine bloemkool
  • 3 dl melk
  • 70 g boter
  • 70 g bloem
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • 2 tl tijm
  • 2 eieren
  • 100 g rauwe ham (liefst Parmaham )
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • grote ovenschaal

Bekijk hier hoe je de Italiaanse bloemkoolschotel maakt.

Gegratineerde bloemkool

Kaas maakt alles lekkerder. Wissel dus een keer af met gegratineerde bloemkool. Voeg wat lekker knapperige pancetta toe en je hebt een heerlijk gerecht.

Bloemkool ovenschotel
Fotografie: Susanna Blavarg

Bijgerecht voor 4 personen
Bereiding ca. 25 min., oventijd ca. 10 min.

Ingredienten

  • 1 grote bloemkool, in grotere stukken, beetgaar gestoomd
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 480 ml melk
  • zout en peper
  • 225 g geraspte gruyère
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • 6 plakjes pancetta, knapperig gebakken gehakte bieslook, om te serveren

Bekijk hier hoe je deze gegratineerde bloemkool maakt.

Knolselderij-bloemkoollasagne

Een bloemkool ovenschotel met een twist: deze lasagne is lekker, gezond én vegan. Dit recept komt uit het kookboek ‘SMAAK: de plantaardige keuken van Yerba’. Walter Marskamp, eigenaar en chef van restaurant Yerba, een selectie van ruim 70 gerechten met groenten en eetbare planten in de hoofdrol.

Bloemkoolschotel
Foto: Jaimee Lowe

Ingrediënten

  • 1 grote knolselderij, geschild
  • 1 1⁄2 bloemkool, in kleine roosjes
  • 75 oregano, blaadjes fijngesneden
  • cashewbechamel – zie hier het recept
  • 3 – 4 druppels liquid smoke (vloeibare rook)
  • 250 g zachte plantaardige kaas
  • bloemkoolbladcrumble – zie onder

Bekijk hier hoe je deze bijzondere lasagne maakt.

Flatbread van bloemkool

Geen bloemkool ovenschotel maar wel bloemkool uit de oven. Had je gedacht dat je van bloemkool lekker knapperig flatbread kunt maken? Dat kan dus. En zelfs vrij eenvoudig.

Beeld: iStock

Ingrediënten:

  • 300 g ongekookte bloemkoolrijst (Lees hier hoe je bloemkoolrijst maakt.)
  • 120 g amandelmeel
  • 1/2 tl zeezout
  • 4 eieren
  • 3 tl kurkuma

Bekijk hier hoe je van deze ingrediënten simpel een mooie bloemkool flatbread maakt.

OMSLAGBEELD: AI (DALLE)

Meer recepten? Bekijk dan eens deze pagina’s:
De lekkerste pastasalade recepten
Borrelhapjes maken: originele, makkelijke én Seasons favoriete recepten
Picknickrecepten: makkelijk te maken en handig voor onderweg


Gratis voor jou



Meer Hoofdgerecht