Kruidige falafel met tahindip

Anne Bonthuis

30 januari 2017

Natascha Boudewijn, eigenaresse van kookstudio Greendelicious, haalt de inspiratie voor haar vegetarische recepten uit haar moestuin. Speciaal voor Seasons schrijft ze elk seizoen over een groente of kruid en stelt er heerlijke gerechten mee samen, zoals deze kruidige falafel met tahindip!  Natascha’s nieuwste kookboek Share winnen? Vul dan hier het formulier in!

Falafel van rauwe erwten met erwtkiemen en kruiden Voor 18-20 mezzes | Bereiding: 45 min. (exclusief 24 uur weken)

Ingrediënten Voor de falafel:

  • 500 g geweekte hele erwten (± 200 g droge erwten)
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl zout
  • 1/2 prei, witte gedeelte grof gehakt
  • 3 lente-uitjes, witte gedeelte grof gehakt
  • 1 kleine rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 2 el erwtkiemen, grof gehakt
  • 3 grote tenen knoflook, uitgeperst
  • 3 el platte peterselie, blad en steeltjes grof gehakt
  • 2 el verse koriander, blad en steeltjes grof gehakt
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 1 tl kikkererwtenmeel (bij toko’s, natuurwinkels en Turkse en Marokkaanse supermarkten)
  • olie om in te frituren (arachide- of zonnebloemolie bijvoorbeeld)

Voor de kruidensalade:

  • klein handje erwtkiemen, grof gehakt (houd er enkele apart voor garnering)
  • klein handje platte peterselie en korianderblad, grof gehakt
  • wat slablaadjes
  • 1 lente-uitje, witte gedeelte fijn gehakt
  • 1 tl olijfolie
  • 1/4 tl witte balsamicoazijn

Bereiding

  1. Week de erwten 24 uur voor gebruik in ruim water en laat ze daarna uitlekken.
  2. Meng alle ingrediënten voor de falafel, behalve de olie, in een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.
  3. Maak met vochtige handen 18 tot 20 balletjes (ter grootte van een pingpongbal) van het mengsel.
  4. Druk ze plat en houd ze apart.
  5. Meng de ingrediënten voor de kruidensalade met de olie en de balsamicoazijn.
  6. Verhit een laagje olie in een grote koekenpan en bak de falafel in porties in 5-7 min. of tot ze krokant en goudbruin zijn.
  7. Houd ze warm onder aluminiumfolie.
  8. Serveer de falafel met de kruidensalade en de erwtkiemen en geef er brood en tahin met bernagie-olie bij.

Tahindip met bernagie-olie Voor 1 schaaltje | Bereiding: ± 15 min.

Ingrediënten Voor de tahinsaus:

  • 4 el tahin
  • 2 el citroensap
  • 2 knoflooktenen met zeezout, fijngemalen in vijzel
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Voor de bernagie-olie:

  • 12 g bernagiekiemen
  • 1 el olijfolie
  • kneepje citroensap
  • snuf zout

Bereiding

  1. Maak eerst de tahinsaus: meng de yoghurt met alle ingrediënten, behalve de peper.
  2. Proef of alles op smaak is en voeg indien nodig nog iets van één of meerdere ingrediënten toe: citroen voor de frisheid, zout om de smaken met elkaar te verbinden.
  3. Plet voor de olie de bernagiekiemen een beetje in een vijzel.
  4. Doe er de olie, het citroensap en het zout bij en meng goed.
  5. Schep de tahinsaus op een mooi diep bord of in een schaal, druppel de bernagie-olie erover en maal er zwarte peper over.
  6. Serveer bij de falafel met brood.

Bekijk meer recepten en kweektips in de nieuwste Seasons! Tekst en receptuur Natascha Boudewijn | Fotografie Ernie Enkelaar | Styling Paula Schouten