Na haar boek over avocado komt foodblogger Colette Dike met een kookboek geheel gewijd aan haar andere favoriet: de zoete aardappel. Wij probeerden haar recepten uit en vonden dit gerecht zo lekker dat we het graag met jullie delen!
Recept voor zoete aardappel met rode quinoa en gember-sesamdressing
Bij- of hoofdgerecht voor vier personen Bereidingstijd: ± 25 min. en oventijd: 45 à 60 min.
Ingrediënten:
- 4 zoete aardappelen
- 100 g rode quinoa
- ½ komkommer, in blokjes
- klein bosje koriander
- ± 50 g noten & zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen etc.)
- 1 lente-ui
- 1 el olijfolie
- peper en zout
- optioneel: cress
Voor de dressing:
- 3 el zonnebloemolie
- 2 el sesamolie
- 1 el sushiazijn
- 2 el sojasaus
- 2 el kewpie (Japanse mayonaise)
- 2 el ingelegde gember
- 1 el vocht uit de ingelegde-gemberpot
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 200 ˚C.
- Leg de aardappelen heel in een ovenschaal en zet deze in de oven. Afhankelijk van de grootte hebben de aardappelen 45 tot 60 minuten nodig.
- Laat de zoete aardappelen eventueel 20 minuten extra doorgaren in de oven terwijl deze uitstaat. Dan laat de schil beter los en wordt de zoete aardappel nog lekkerder.
- Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
- Snijd ondertussen de komkommer en paprika in kleine blokjes, de lente-ui in dunne schijfjes en de koriander grof.
- Giet de quinoa af, meng met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
- Rooster de noten en zaden zonder olie in een koekenpan tot ze beginnen te kleuren.
- Meng de ingrediënten voor de dressing met een staafmixer. Het is een vrij dunne dressing.
- Maak met een scherp mes over de lengte een inkeping in elke zoete aardappel.
- Vouw de aardappel een beetje open en vul met de quinoa, komkommer, lente-ui, paprika, koriander, noten en zaden en eventueel wat cress.
- Serveer de dressing ernaast.
Speciaal voor Seasons-lezers
Colette Dike bedacht voor haar kookboek meer dan 30 originele en lekkere ontbijt-, lunch- en dinerrecepten met de zoete aardappel in de hoofdrol, van cheesecake tot lasagne en van frietjes tot chocolademousse. Voor Seasons-lezers is het boek gesigneerd te bestellen via de Seasons-webshop. ‘Zoete aardappel’, Colette Dike, Becht €11, ISBN 9789023015314.