De gure wind en vrieskou vragen om verwarmende stampotten. Wat dacht je van deze vegetarische truffelstampot met bospaddenstoelen. De stamppot bestaat uit de truffelaardapel, deze is zoet en nootachtig van smaak. De aardappel geeft je gerecht een vrolijk kleurtje.
Truffelstamppot met bospaddestoelen en schorseneren
Een hoofdgerecht voor 4 personen.
Ingrediënten
- 650 gram truffelaardappelen
- Scheutje azijn
- 250 gram schorseneren
- 200 ml room
- 30 gram boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram gemengde bospaddestoelen (cantharellen, trompettes de mort, shii-take)
- Frituurolie
- 2 eetlepels truffelsalsa of 1 theelepel truffelolie
- Peper en (zee)zout
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
- Kook ze in water met wat zout en azijn gaar.
- Boen de schorseneren schoon met keukenhandschoenen aan.
- Snijd 4 mooie lange dunne plakken met schil van de schorseneer.
- Schil de rest en snijd ze in stukken.
- Kook ze in een gesloten pan met de boter en de room gaar.
- Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in grove stukken.
- Verhit de olijfolie en bak ze 5-6 minuten tot het vocht is verdampt.
- Verhit de frituurolie tot 160°C.
- Bak de plakken schorseneer in de olie tot ze lichtbruin zijn.
- Draai ze direct uit de olie om de steel van een houten pollepel om een krul te maken.
- Bestrooi ze daarna licht met zeezout.
- Druk de aardappelen door een pureeknijper of stamp ze fijn.
- Pureer de in room gekookte schorseneren in de blender of keukenmachine en roer dit met de truffelsalsa door de aardappelen.
- Breng de puree op smaak met peper en zout.
- Schep de paddenstoelen erdoor en leg de schorseneerkrullen op.
Recept: Dosia Brewer
Lees ook…
Ravioli gevuld met rode biet, gerookte ricotta en maanzaad. Gratin Dauphinois van 3 kleuren aardappelen. Boerenkoolstampot met gerookte makreel.