De aardappeltartiflette, een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. De aardappelschotel is niet moeilijk om te maken en is hemels tijdens de koudere dagen.
Aardappeltartiflette met Messekleverkaas
Hoofdgerecht voor 6 personen met een bereidingstijd van ± 30 min en een oventijd van ± 20 min.
Ingrediënten
- 1¼ kg vastkokende aardappels
- 500 g Messeklever (± ½ kaas)
- 1 rode ui
- 2 el boter + extra om in te vetten
- 200 g gerookte spekreepjes
- 150 ml witte wijn
- 200 ml crème fraîche
- Blaadjes van 5 takjes tijm
- 2 teentjes knoflook, geperst
Bereiding
- Boen de aardappels schoon en kook ze ± 10 min. in water met zout.
- Giet af, laat afkoelen en snijd ze in plakken.
- Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
- Smelt de helft van de boter in een koekenpan en bak de uienringen met de spekreepjes ± 5 min. op heel laag vuur.
- Giet de wijn erbij en laat zachtjes pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is.
- Neem van het vuur en roer de crème fraîche en de helft van de tijm erdoor.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Smelt in de een andere koekenpan de rest van de boter en bak de aardappels met de knoflook op middelhoog vuur ± 5 min. even aan.
- Vet een flinke ovenschaal in en verdeel er de helft van de aardappels en de helft van het ui-spekmengsel over.
- Snijd de kaas in 8 partjes en leg er 4 op het aardappel-uienmengsel.
- Verdeel de rest van de aardappels en het ui-spekmengsel over de schaal en leg de andere kaaspartjes erop.
- Bestrooi met de rest van de tijm.
- Bak 15-20 min. in het midden van de oven.
Lees ook…
Preitaart met geitenkaas Savooiekool-zalmpakketje met Olde Remeker-kaas Zeemansbrood met zeemansboter