Natascha Boudewijn, eigenaresse van kookatelier Greendelicious, haalt de inspiratie voor haar vegetarische recepten uit haar moestuin. Speciaal voor Seasons schrijft ze over groenten en kruiden en stelt er een onverwacht menu mee samen. Deze keer: pappardelle con fiori.
Pappardelle con fiori
Hoofdgerecht voor 4 personen. De bereidingstijd is ± 1 uur.
Ingrediënten
Voor de pappardelle
- 400 g bloemen
- 4 eieren (van blije kippen)
- Snuf fijn zeezout
- Paar bloemen van Oost-Indische kers, goudsbloem, de bloemblaadjes los gehaald + extra bloemen om te garneren
- Takje dille of venkel, in kleine stukjes
- Wat Parmezaanse kaas om mee te serveren
Voor de saus
- 1 dl goede olijfolie
- 2-5 teentjes knoflook, geschild en in heel dunne plakjes gesneden
- Snuf chilivlokken
- Grof zeezout
Bereiding
-
Strooi voor de pasta de bloem in een bergje op een schoon aanrecht en maak een kuiltje in het midden.
-
Breek daar de eieren in en doe er een snuf zout bij.
-
Roer met de vinger rond en neem steeds meer bloem mee bij het ei.
-
Begin daarna met kneden en ga door tot het deeg stevig en soepel is door de warmte van de handen (dit duurt bijna een kwartier).
-
Leg het deeg, verpakt in plastic folie, op het aanrecht en laat even rusten.
-
Snijd telkens een klein stukje van het deeg, leg het op een met bloem bestoven oppervlak en rol het in de pastamachine uit tot de op één na nauwste stand (tot een mooi dun pastavel).
-
Leg dit vel plat op het werkvlak en strooi over de helft de bloemblaadjes en wat van de venkel of dille.
-
Vouw het pastavel voorzichtig dicht en zet de pastamachine op de één na wijdste stand.
-
Rol de pasta er voorzichtig doorheen en herhaal dit met de daarop volgende standen.
-
Stop bij de op één na nauwste stand, want anders kunnen er gaatjes in de pasta komen.
-
Leg de pastavellen op een met bloem bestrooid werkvlak, snijd ze met de hand in brede repen en hang ze over een oude hanger of de leuning van een houten stoel.
-
Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook.
-
Verhit intussen de olijfolie in een grote koekenpan of wok en voeg de plakjes knoflook en de chilivlokken toe.
-
Laat de olie niet aan de kook komen, maar zet uit zodra de knoflook begint te geuren.
-
Kook de pappardelle voorzichtig beetgaar in het kokende water (voeg eventueel wat olijfolie toe om aan elkaar plakken te voorkomen). Dit duurt enkele minuten. Giet niet af, maar haal de pasta voorzichtig met een tang uit het kokende water en voeg bij de knoflookolie.
-
Meng goed en serveer warm met geraspte Parmezaanse kaas.
-
Decoreer met de achtergehouden bloemen.
Lees ook…
Crostini met vanille-ricotta, zomerfruit en dropplant-pistou Kruidige falafel met tahindip Zonnebloemmuffins met kokoschips