Salade Niçoise is een beroemde gevulde salade uit het zuiden van Frankrijk. In de salade worden ingrediënten gebruikt waar de streek rond Nice bekend om staat: rijpe tomaten, sappige zwarte olijven, tonijn en haricots verts. Door de transformatie van salade naar quiche in de oven krijgt het gerecht een vollere, zachte smaak. Ook smelten de smaken meer samen omdat zij tijdens het bakken smaak afgeven aan elkaar.
Quiche Niçoise
Voor 4-6 personen
Ingrediënten voor de korst
- 175 gram bloem
- 75 gram koude boter in blokjes + extra om in te vetten
- ½ theelepel zout
Ingrediënten voor vulling
- 25 gram boter
- 1 rode ui, in ringen
- 100 gram haricots verts
- 500 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
- 1 blikje tonijn op olie, uitgelekt
- 2 aardappels, gekookt en in plakjes
- 4 eieren
- 250 milliliter slagroom
- 1 theelepel mosterd
- zout, peper
- 1 blikje ansjovisfilets, uitgelekt
- circa 15 zwarte olijven
Voor het bakken
- quichevorm of springvorm (25 cm)
- bakpapier
- gedroogde bonen of blindbakgewichtjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
- Doe de bloem, boter en het zout in een keukenmachine en puls er snel een samenhangend deeg van.
- Vet de quichevorm of springvorm in met boter. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier en bekleed er de vorm mee.
- Prik de bodem in met een vork. Laat de vorm met deeg in de koelkast circa 30 minuten afgedekt rusten.
- Bedek de vorm met een stuk bakpapier en stort er gedroogde bonen of speciale blindbakgewichtjes in.
- Bak de bodem circa 15 minuten.
- Verwijder de gewichtjes en het bakpapier en zet de oven op 190 ˚C.
- Smelt de boter in een koekenpan en bak de ui zachtjes glazig.
- Breng ruim water met zout aan de kook en kook de haricots verts circa 5 minuten. Giet ze af. Halveer de cherrytomaatjes.
- Verdeel de tonijn over de bodem van de quiche. Verdeel er de aardappelplakjes over. Leg de tomaatjes met de bolle kant naar boven op de aardappelplakjes en schik er de haricots verts tussen.
- Klop de eieren met de slagroom, de mosterd en wat peper en zout goed los. Schenk voorzichtig over de bodem.
- Leg de ansjovisfilets in een ruitpatroon op de quiche en leg de olijven mooi midden in de ruitjes.
- Bak de quiche in circa 40 minuten in het midden van de oven gaar.
Productie en recepten | Dosia Brewer | Fotografie | Rob van der Vet| Styling | Jet Krings| Bereiding | Yvonne Jimmink
Lees ook:
Flensjestaart met bosvruchtenjam Garnalenkoekjes met venkelblad Hartige taart met burrata, groene asperges en viooltjes