Macadamia-hummus
Voor circa 500 gram
Ingrediënten
- 1 rode peper
- 100 gram macadamianoten
- 400 gram kikkererwten
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- 1 geperste teen knoflook
- grof zeezout
- 1 theelepel komijnpoeder versgemalen
- peper toastjes, crackers en puntpaprika’s om mee te serveren
Bereiding
- Snijd het pepertje in ringen.
- Verwijder eventueel de zaadjes en de zaadlijstjes voor wat minder pit. Maal ze met de rest van de ingrediënten en 2 eetlepels water grof. Er moeten nog kleine stukjes noot in blijven.
- Doe er eventueel wat extra water of citroensap bij als het mengsel te droog is.
- Serveer op lekkere toastjes of crackertjes, of geef er stukjes puntpaprika bij om mee te dippen.
De dikke, ronde noten van de Macadamiaboom hebben een heerlijk romige structuur met een boterachtige smaak. Geen wonder, want macadamia’s bevatten van alle noten de meeste onverzadigde vettten. Heerlijk in zoet gebak en toetjes, in hartige gerechten of als nootje bij de borrel. Met hun dikke, stevige schil zijn het de hardste noten om te kraken; ze worden dus meestal gepeld verkocht. De Macadamiaboom werd in 1857 in Australië ontdekt door John MacAdam. Tegenwoordig wordt de boom vooral gekweekt op het warme Noordereiland van Nieuw-Zeeland. In de lente bloeit de hoge boom met wit-roze bloemtrossen. In het najaar zijn de noten rijp en worden ze met de hand geplukt. Tekst en recepten | Dosia Brewer Fotografie recept | Rob van der Vet Styling | Jet Krings Bereiding |Yvonne Jimmink