Met een stevig en eenvoudig ontbijt begin je de dag met een feestje. Niets lekkerder dan een vers, zelfgebakken brood. De walnoten en cranberry’s geven een heerlijke bite!
De geur van vers, zelfgebakken brood vermengt zich met het parfum van walnoten en cranberry’s
Voor 1 brood
Ingrediënten:
- 200 g volkorenbloem
- 500 g tarwebloem
- 1 zakje gist
- 25 g gedroogde cranberry’s
- 25 g walnoten, grof gehakt
- havermoutvlokken
- 1 tl zout
- 1 el bruine suiker
Bereidingswijze:
- Meng in een grote kom 150 g volkorenbloem met 150 g tarwebloem, 1/2 zakje gist en 175 ml lauw water.
- Dek af met huishoudfolie en laat ca. 12 uur of 1 nacht rijzen op kamertemperatuur.
- Doe er nog 300 ml lauw water bij en meng goed met een houten lepel.
- Voeg de rest van de gist, 1 tl zout, 1 el bruine suiker en de rest van de bloem, de cranberry’s en de walnoten toe en kneed tot een soepel maar zacht deeg.
- Leg het deeg in een grote kom en dek af met huishoudfolie.
- Laat ca. 2 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
- Vorm het deeg tot een traanvorm en laat nog ca. 10 minuten rusten.
- Rol dan een stukje van het dunne stuk van het deeg met een roller iets uit en sla het dunne gedeelte over het dikkere gedeelte.
- Bestrooi met de havermoutvlokken.
- Leg het brood op een groot stuk bakpapier en laat nog ca. 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
- Gebruik een pizzasteen of een bakplaat en laat die mee verwarmen in de oven.
- Zet een ovenbestendige schaal op de bodem van de oven en giet daar 250 ml heet water in.
- Doe het brood in de oven bak in 30- 35 minuten gaar op 200 °C gaar.
- Het brood moet hol klinken als er op geklopt wordt.
Lees ook:
Garnalenkoekjes met venkelblad Zoete aardappel belegd met taleggio en truffel Zeemansbrood met zeemansboter