De ahornsiroop geeft de dadelcake een heerlijke, subtiel zoete smaak. Ahornsiroop ook wel ‘maple syrup’ genoemd komt van de ‘maple tree’ en wordt in Noord-Amerika veel gebruikt in gebak en op pannenkoeken.
Genieten van deze zoete combinatie
Nagerecht | Voor 8 – 10 personen |
Ingrediënten:
- 230 g verse dadels (zonder pit)
- 80 g rozijnen, fijngehakt
- 1 tl zuiveringszout (natrium bicarbonaat), verkrijgbaar bij de drogist
- 180 ml water
- 225 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 130 g bruine suiker
- 159 g boter, gesmolten + extra om in te vetten
- 3 el ahornsiroop + 250 ml om te garneren
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Doe de dadels, rozijnen, zuiveringszout en het water in een kom en laat ca. 10 minuten staan.
- Mix het mengsel met een elektrische mixer glad en zet apart.
- Doe het bakmeel en suiker in een kom en meng goed door.
- Voeg de boter, ahornsiroop, vanillesuiker, eieren en het dadelmengsel toe en meng goed.
- Vet een ronde bakvorm (doorsnede ca. 20 cm) in met boter en doe er het beslag in. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 50 minuten gaar.
- Laat ca. 10 minuten in de vorm iets afkoelen en daarna op een rek uit de vorm helemaal koud worden.
- Doe rest van de ahornsiroop in een pannetje en laat op hoog vuur ca. 10 minuten inkoken tot het iets is ingedikt.
- Laat iets afkoelen en giet vlak voor het serveren over de cake.
Lees ook:
Limburgse dichte appelvlaai Flensjestaart met bosvruchtenjam Oostenrijkse kerstkoekjes