Een recept om je in Midden-Oosterse sferen te brengen: bloemkool van falafel en lamsgehakt. Het recept uit ons favoriete kookmagazine delicious., is lekker in combinatie met een frisse salade. Hoofdgerecht (4-6 personen) Bereidingstijd: 50 min.
Ingrediënten:
- 1 bloemkool à 800 g, in roosjes
- 4 tenen knoflook
- 1 rode ui, grof gesneden
- 1 bos koriander, blaadjes en steeltjes fijngesneden
- ½ bos peterselie, blaadjes en steeltjes fijngesneden
- 200 g amandelmeel
- 350 g lamsgehakt
- 2-3 el ras-el-hanout
- 250 ml olijfolie om te bakken
- knoflooksaus of hummus, komkommerschijfjes,
- tomatenpartjes, muntblaadjes,
- groene olijven en zoetzure groenten (pot), voor erbij
Bereidingswijze van de falafel van bloemkool en lamsgehakt:
- Houd 300 g bloemkoolroosjes apart. Hak in de keukenmachine de rest van de bloemkool inclusief stronk met de knoflook, ui, koriander, peterselie tot korrels. Doe in een grote kom.
- Meng het amandelmeel, het gehakt en 1-2 el ras-el-hanout erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Draai tot balletjes ter grootte van een walnoot.
- Verhit de olie in een diepe koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de apart gehouden bloemkoolroosjes onder af en toe omscheppen 4-5 min.
- Schep met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Bestrooi met de rest van de ras-el-hanout en 1 tl zout.
- Bak in dezelfde pan de falafelballetjes met een paar tegelijk in 5-6 min. gaar en goudbruin, waarbij je ze halverwege keert. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveer met de gebakken bloemkool, knoflooksaus of hummus, tomaten, muntblad, komkommer, olijven en zoetzure groenten.
* Ras-el-hanout koop je bij ruim gesorteerde supermarkten en winkels met Midden-Oosterse producten. Recept + foto: delicious.
Lees ook:
Januari bloemkoolmaand: ovenschotel met bloemkool en kruiden Pasta met ricotta, courgette en pistachenoten Risotto van gort met pompoen