Falafel van bloemkool en lamsgehakt

Laurence Talet

15 januari 2019

falafel

Een recept om je in Midden-Oosterse sferen te brengen: bloemkool van falafel en lamsgehakt. Het recept uit ons favoriete kookmagazine delicious., is lekker in combinatie met een frisse salade. Hoofdgerecht (4-6 personen) Bereidingstijd: 50 min.

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool à 800 g, in roosjes
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode ui, grof gesneden
  • 1 bos koriander, blaadjes en steeltjes fijngesneden
  • ½ bos peterselie, blaadjes en steeltjes fijngesneden
  • 200 g amandelmeel
  • 350 g lamsgehakt
  • 2-3 el ras-el-hanout
  • 250 ml olijfolie om te bakken
  • knoflooksaus of hummus, komkommerschijfjes,
  • tomatenpartjes, muntblaadjes,
  • groene olijven en zoetzure groenten (pot), voor erbij

falafel Bereidingswijze van de falafel van bloemkool en lamsgehakt:

  1. Houd 300 g bloemkoolroosjes apart. Hak in de keukenmachine de rest van de bloemkool inclusief stronk met de knoflook, ui, koriander, peterselie tot korrels. Doe in een grote kom.
  2. Meng het amandelmeel, het gehakt en 1-2 el ras-el-hanout erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Draai tot balletjes ter grootte van een walnoot.
  3. Verhit de olie in een diepe koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de apart gehouden bloemkoolroosjes onder af en toe omscheppen 4-5 min.
  4. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Bestrooi met de rest van de ras-el-hanout en 1 tl zout.
  5. Bak in dezelfde pan de falafelballetjes met een paar tegelijk in 5-6 min. gaar en goudbruin, waarbij je ze halverwege keert. Laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Serveer met de gebakken bloemkool, knoflooksaus of hummus, tomaten, muntblad, komkommer, olijven en zoetzure groenten.

* Ras-el-hanout koop je bij ruim gesorteerde supermarkten en winkels met Midden-Oosterse producten. Recept + foto: delicious.

Lees ook:

Januari bloemkoolmaand: ovenschotel met bloemkool en kruiden Pasta met ricotta, courgette en pistachenoten Risotto van gort met pompoen