Deze heerlijke pompoen-appeltaart is een variant op het traditionele baksel dat we allemaal zo graag bakken als er een verjaardag op de kalender staat. De kaneel-calvados-room maakt het geheel lekker smeuïg. Wij delen het recept! Nagerecht voor 8 personen ± 1 uur en 15 min. + oventijd ± 30-35 min.
Ingrediënten
- 90 g boter
- 1,5 kg pompoen, geschild, pitten verwijderd en in blokjes gesneden
- 2 grote grannysmithappels of andere stevige, zure appels: geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden
- 135 g bruine basterdsuiker
- 1 vanillestokje, in de lengte doormidden gesneden
- ½ tl kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- 50 g pecannoten, gehakt en geroosterd
- 2 vellen koelvers bladerdeeg bloem om uit te rollen
- 1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
- 250 ml slagroom
- 2 el basterdsuiker
- 30 ml calvados
- Ook nodig: rand van een ingevette springvorm 28 cm Ø, bakpapier
Bereiding
- Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de pompoen en appels toe en bak al omscheppend ± 8 minuten.
- Zet het vuur laag en voeg de bruine suiker en het vanillestokje toe en roer goed door.
- Schraap de bruine aanzetsels van de bodem van de pan met een houten lepel en dek af met een deksel.
- Laat het mengsel in 25-30 min. op laag vuur gaar koken.
- De pompoen en appel moeten zacht zijn maar nog steeds hun vorm hebben.
- Zet opzij om af te koelen, verwijder het vanillestokje en roer er de pecannoten, de helft van de kaneel en de nootmuskaat door.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Rol 1 vel bladerdeeg uit tot een vierkant en druk er met de rand van de springvorm een cirkel van 28 cm Ø uit.
- Bekleed een bakblik met bakpapier en zet er de ring van de springvorm op.
- Rol 1 vel van het bladerdeeg zo uit dat de springvorm er royaal mee bekleed kan worden en ± ½ cm van het deeg over de rand hangt.
- Leg het deeg in de vorm en vul hem met het pompoenmengsel.
- Leg de eerder gemaakte deegcirkel over de vulling.
- Stop de randen van de deksel tussen de vulling en de onderste deeglaag.
- Bestrijk de bovenkant met wat van het ei.
- Sla de overhangende deegrand (van de bodem) naar binnen.
- Knijp dicht en maak er een mooi randje van.
- Gebruik eventuele afsnijdsels voor een versiering.
- Verwijder de rand van de springvorm en bestrijk de rest van de taart ook met ei.
- Bak in het midden van de oven in 30-35 min. gaar en goudbruin.
- Neem uit de oven en laat ± 15 min. afkoelen.
- Klop vlak voor het serveren de room met de basterdsuiker, de rest van de kaneel en de calvados lobbig.
- Snijd de pie in mooie punten en serveer met de room.
Tekst en vertaling receptuur Dosia Brewer | Fotografie Melina Hammer