Winnaars Seasons Chutneywedstrijd

Marene Hendriksen

3 september 2018

Chutney

Op vrijdag 17 augustus organiseerde Seasons op Landgoedfair Mariënwaerdt de ‘Seasons Chutneywedstrijd’. Een groot succes, waarbij de meest verrukkelijke chutneyrecepten trots werden gepresenteerd en uiteraard ook geproefd. Uit alle recepten koos ons culinaire team uiteindelijk de onderstaande winnaars!

Paprikachutney

Uit alle heerlijke recepten werd Diana van Diepen als terechte winnares gekozen. Met haar paprikachutney wist ze ons culinaire team voor zich te winnen. Wij delen haar recept! Ingrediënten:

  • 1 rode, groene en gele paprika fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram ui fijngehakt
  • 1 grote teen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel zout en 1 theelepel peper
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 100 gram gewassen en gewelde rozijnen
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 50 ml wijnazijn

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een braadpan en voeg dan de paprikastukjes, de uienringen en de knoflook toe en laat vervolgens zachtjes bakken.
  2. Voeg de suiker, azijn, peper, zout en chilipoeder toe en laat dan, onder af en toe roeren, inkoken tot de gewenste dikte.
  3. Doe de rozijnen erbij en laat 4 minuten zacht meekoken.
  4. Zet de gevulde potjes 10 minuten op zijn kop.

Pruimenchutney

Deze chutney werd gemaakt door E. van Wijk. Ingrediënten:

  • Pruimen gehalveerd en ontpit
  • 2 tot 3 grote uien gepeld en gesnipperd
  • 4 knoflooktenen gepeld en uitgeperst
  • 2 kleine rode pepers ontzaad en fijngehakt
  • Een stukje verse gemberwortel geschild en geraspt
  • 2 eetlepels mosterdzaad
  • Wat kruidnagel
  • 0,25 tot 0,5 liter azijn
  • 0,5 kg geleisuiker (gewone suiker mag ook)
  • 1 eetlepel zout
  • Een scheutje gembersiroop

Bereiding:

  1. Doe de pruimen, uien, knoflook, pepers, gember, mosterdzaad, zout en kruidnagels in een pan en verhit al roerende. Blijf dit doen tot de pruimen hun vocht loslaten.
  2. Zet het vuur wat lager en laat het vervolgens een halfuur rustig pruttelen.
  3. Voeg de azijn en de suiker toe terwijl je goed blijft roeren. Voeg ondertussen wat gembersiroop toe.
  4. Laat de chutney nu pruttelen totdat je een dikke massa overhoudt. Dit kan 1 uur duren maar ook rustig 2 uur als je grotere pruimen hebt gebruikt.

Vijgen-dadelchutney

Deze chutney werd gemaakt door Joanne Visée Ingrediënten:

  • 1 sinaasappel
  • 150 gram gedroogde dadels zonder pit en in stukjes
  • 3 gedroogde vijgen in stukjes
  • 1 ui in kleine stukjes
  • 3 cm gember geschild en geraspt
  • Een mespunt chilipeper
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 100 ml blanke azijn
  • 100 ml water

Bereiding:

  1. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil.
  2. Schil de sinaasappel dik (zonder witte velletjes) en snijd hem in stukjes.
  3. Doe de sinaasappel samen met de vijgen en de dadels in een pan.
  4. Voeg de sinaasappelrasp en alle andere ingrediënten toe en breng het geheel dan aan de kook zodat de suiker oplost. Roer ondertussen goed en laat het geheel drie kwartier op laag vuur inkoken.

Bekijk al onze recepten