Aardappeltartiflette met Messekleverkaas

Linde Verhulst

23 februari 2018

aardappeltariflette

De aardappeltartiflette, een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. De aardappelschotel is niet moeilijk om te maken en is hemels tijdens de koudere dagen. 

Aardappeltartiflette met Messekleverkaas

Hoofdgerecht voor 6 personen met een bereidingstijd van ± 30 min en een oventijd van ± 20 min.

Ingrediënten aardappeltartiflette

  • 1¼ kg vastkokende aardappels
  • 500 g Messeklever (± ½ kaas)
  • 1 rode ui
  • 2 el boter + extra om in te vetten
  • 200 g gerookte spekreepjes
  • 150 ml witte wijn
  • 200 ml crème fraîche
  • Blaadjes van 5 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook, geperst

Bereiding

  1. Boen de aardappels schoon en kook ze ± 10 min. in water met zout.
  2. Giet af, laat afkoelen en snijd ze in plakken.
  3. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
  4. Smelt de helft van de boter in een koekenpan en bak de uienringen met de spekreepjes ± 5 min. op heel laag vuur.
  5. Giet de wijn erbij en laat zachtjes pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is.
  6. Neem van het vuur en roer de crème fraîche en de helft van de tijm erdoor.
  7. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  8. Smelt in de een andere koekenpan de rest van de boter en bak de aardappels met de knoflook op middelhoog vuur ± 5 min. even aan.
  9. Vet een flinke ovenschaal in en verdeel er de helft van de aardappels en de helft van het ui-spekmengsel over.
  10. Snijd de kaas in 8 partjes en leg er 4 op het aardappel-uienmengsel.
  11. Verdeel de rest van de aardappels en het ui-spekmengsel over de schaal en leg de andere kaaspartjes erop.
  12. Bestrooi met de rest van de tijm.
  13. Bak 15-20 min. in het midden van de oven.

Lees ook…

Preitaart met geitenkaas Savooiekool-zalmpakketje met Olde Remeker-kaas Zeemansbrood met zeemansboter