Aquafaba

Marloes Blom

24 juli 2019

Kikkererwten

Aquafaba is het kookwater van kikkererwten. Dat kan in bepaalde vegan recepten net zo gebruikt worden als eiwit. Bijvoorbeeld bij taarten, mousses, pavlova’s en schuimpjes. Aquafaba is niet kant-en-klaar te koop. De makkelijkste weg: gebruik het vocht uit een blikje of potje kikkererwten. Let er dan wel op dat die vaak gezouten zijn. Wil je het wél zelf maken, dan hier het recept. Kikkererwten

Ingrediënten (voor 40 ml aquafaba)

  • 400 g gedroogde kikkererwten

De bereiding

    1. Week 400 g gedroogde kikkererwten een nacht in ruim water. De kikkererwten moeten echt ruim onder staan.
    2. Giet de volgende dag het water af en breng met ± 2 liter nieuw water aan de kook in een ruime pan. De kikkererwten moeten ± 10 cm onder water staan.
    3. Schep het schuim eraf en kook ze op laag vuur in 1- 1 1⁄2 uur afgedekt gaar en zacht.
    4. Neem van het vuur en laat de kikkererwten in het water helemaal afkoelen en het liefst nog een paar uur of een nacht staan. Zo kunnen er meer stoffen uit de kikkererwten in het kookwater trekken en wordt de aquafaba dikker.
    5. Zeef de vloeistof en kook eventueel in. Laat de aquafaba afkoelen voor gebruik.

Tip: overgebleven aquafaba is goed in te vriezen, bijvoorbeeld in ijsblokjesvorm. BEELD: PIXABAY