Banaansjalotten zijn een kruising tussen een sjalot en een ui. Ze hebben een milde, aromatische smaak en zijn door hun dunne, lange vorm gemakkelijk in ringen te snijden. Gebruik ze rauw en heel dun gesneden in salades en dressings. Of maak ze in, om later te gebruiken in gerechten die om een milde uiensmaak vragen. Ook erg lekker bij vleesgerechten.
Ingemaakte banaansjalotten
Voor ± 2 potten van 500 ml. De bereidingstijd is ± 10 min. + pekelen ± 48 uur + intrekken ± 1 week.
Ingrediënten
- 500 g banaansjalotten
- 750 ml water
- 50 g grof zeezout
- 750 ml witte balsamico-azijn of andere milde witte azijn
- 80 g suiker
- 4 takjes rozemarijn
- 5 jeneverbessen
Bereiding
- Pel de sjalotten.
- Verhit 100 ml water en los er het zeezout in op.
- Neem van het vuur en voeg 650 ml water en de sjalotten toe.
- Laat 48 uur pekelen.
- Giet de sjalotten af.
- Breng de balsamico-azijn met de suiker, 2 takjes rozemarijn en de jeneverbessen aan de kook.
- Laat weer afkoelen.
- Doe de sjalotten in twee goed schoongemaakte en gesteriliseerde potten.
- Steek er de rest van de rozemarijntakjes in en giet er de koude azijnoplossing over.
- Doe de potten dicht en laat de smaken ± 1 week intrekken voor gebruik.
- Afgesloten blijven de sjalotten ± 3 maanden goed (bewaar na opening in de koelkast).
- Lekker bij vlees!
Dit is een recept uit het Seasons-kookboek Oogstkoken. Bestel ‘m hier! Fotografie Rob van der Vet | Receptuur Dosia Brewer |Styling Paula Schouten, Yvonne Jimmink
Lees ook…
Ingemaakte wortelen met mierikswortel Paddenstoelen-suprêmesaus Moestuinrecept: aardappel-kruidenchips