Zoek je nog een lekker en makkelijk BBQ-recept met vis? Wij zijn fan van deze spicy cajun-vistaco’s met koolsla & limoenroom, uit ‘Foolproof BBQ’, van de Britse BBQ expert Genevieve Taylor.
Genevieve over dit recept:
“Deze zijn het lekkerst met maistortilla’s. Als je die niet kunt vinden in de supermarkt, kun je ze online verkrijgen – en anders gebruik je gewoon tarwetortilla’s.”
Cajun-vistaco’s met koolsla & limoenroom
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 3 el maizena
- 2 tl komijnzaad, geroosterd, fijngemalen
- 1 tl cayennepeper (of chilipoeder)
- 4 stevige witte visfilets (zoals heek, kabeljauw of schelvis)
Voor de koolsla
- 1⁄2 rodekool, fijngesneden
- 3 lente-uien, in dunne ringetjes
- 25 g koriander, fijngehakt
- 1 volle el bruine basterdsuiker
- geraspte schil en sap van 1 limoen
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Voor de limoenroom
- 4 el zure room
- 2 el mayonaise
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- geraspte schil en sap van 1 limoen
- 2 el olijfolie, plus extra voor het besprenkelen
Opdienen met
- 12 kleine zachte maistortilla’s
- 2 rijpe avocado’s, in plakjes
- chilisaus (optioneel)
Bereiding
- Begin met de koolsla, want die heeft tijd nodig om goed op smaak te komen. Hussel de rodekool, lente-ui, het grootste deel van de koriander (bewaar wat als garnering) en de helft van de suiker door elkaar. Voeg de limoenrasp en het -sap toe en flink wat zout en peper. Zet apart op kamertemperatuur.
- Strooi de maizena op een groot plat bord en roer de komijn, cayennepeper en de rest van de suiker erdoor. Bestrooi met zout en peper. Snijd de visfilets in repen van 3-4 centimeter breed en haal die door het maizenamengsel tot ze er rondom mee bedekt zijn.
- Vis kun je het best grillen in een visklem zodat je hem eenvoudig kunt keren en hij niet aan het rooster blijft plakken. Leg de visrepen in de visklem en bereid de barbecue voor op direct grillen (zie onder). Bij vis is het belangrijk dat het grillrooster heet en schoon is, dus schrob het rooster grondig schoon met een staalborstel zodra het goed heet is, ook als je een visklem gebruikt.
- Maak de limoenroom terwijl de barbecue opwarmt. Roer in een kommetje de zure room, mayonaise, knoflook, limoenrasp, het limoensap en de olijfolie door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de tortilla’s in twee stapeltjes van zes en verpak elk stapeltje in aluminiumfolie. Leg deze op de barbecue en verwarm ze 2 minuten; keer ze halverwege. Zet apart en houd ze warm terwijl je de vis klaarmaakt.
- Besprenkel de vis aan beide kanten met flink wat olijfolie en leg de visklem op het grillrooster, boven de houtskool. Sluit het deksel en gril de vis aan elke kant 2-3 minuten, tot hij gaar is en er mooie grillstrepen verschijnen.
- Dien op: schep wat koolsla in het midden van elke opgewarmde tortilla en leg er een paar plakjes avocado op. Verdeel de vis met een vork in grove vlokken en leg een paar grote stukken op elke tortilla. Besprenkel ze met wat limoenroom en bestrooi met de rest van de koriander. Voeg eventueel chilisaus toe. Vouw de tortilla dubbel en eet meteen op!
Direct vs. indirect grillen
Het belangrijkst om onder de knie te krijgen is verschillende hittezones op je barbecue maken. Als je indirect grilt, ligt er onder de ene helft van het grillrooster geen houtskool, en onder de andere helft wel. Hiermee creëer je twee zones: een met directe hitte (boven de houtskool) en een met indirecte hitte (naast de houtskool) – met daartussenin matige hitte. Je kunt de temperatuur beheersen door het eten dichter bij de hittebron te leggen of verder weg. Recepten waar ‘direct grillen’ bij staat, maak je ook op een barbecue waarbij maar aan één kant houtskool ligt. Je bereidt het eten boven de houtskool en kunt het naar de minder hete kant schuiven als het te snel gaart.
Vul dus nooit de hele kuip van de barbecue met houtskool; je kunt het eten dan niet naar een mindere hete zone schuiven als de temperatuur te hoog wordt. Tenzij anders aangegeven in de recepten gebruik je de barbecue met het deksel gesloten. Hiermee verhoog je de energie- efficiëntie enorm en gaart het eten sneller.
Foolproof BBQ. 60 originele recepten die niet kunnen mislukken.
Foolproof lekkere en makkelijke gerechten op de barbecue bereiden? Het kan met het kookboek ‘Foolproof BBQ’ van Genevieve Taylor! In dit boek vind je 60 duidelijke recepten die je eenvoudig leren de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Zoals lamssaté met harissa en dadels, of portobelloburgers met mierikswortelsaus. Of wat dacht je van ananas met chili-rumsaus als dessert? Met dit kookboek vol recepten met vis, vlees, groente én fruit in de heb je BBQ variatie volop.
Genevieve Taylor | Foolproof BBQ. 60 originele recepten die niet kunnen mislukken | Becht | € 17,99 | Meer informatie via becht-boeken.nl, ook te bestellen via je plaatselijke boekhandel.
CREDITS: TEKST GENEVIEVE TAYLOR | FOTOGRAFIE JASON INGRAM
Meer BBQ recepten
- Ga voor vegan, met deze zwartebonenburgers met pinda’s, limoen & koriander, of deze worteltjes & flespompoen met pistache, komijn & limoen
- Of toch voor vis, met deze forel in vijgen- of mosterdblad