Bloemkool is stiekem heel veelzijdig. De redactie van Seasons deelde eerder haar favoriete bloemkoolrecepten. Deze quiche maakt stagiaire Demi Zoet graag. Demi: ‘Hij is heerlijk en heel makkelijk te maken, deze bloemkoolquiche. Nog smakelijker wordt de quiche als je hem een dag van tevoren maakt. Op de dag zelf hoef je hem alleen nog op te warmen.’
Bloemkoolquiche
Hoofdgerecht | 4 p | 20 min. + 40-45 min. oventijd
Ingrediënten
- 400 g bloemkoolroosjes (panklaar)
- 5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
- 3 eieren
- 200 ml slagroom
- 100 g gekookte ham, in kleine stukjes
- 125 g geraspte gruyère
- 2 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- eventueel 75 g spekjes
- ingevette quiche-vorm
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de bloemkoolroosjes 3-4 min. in een pan met water.
- Giet ze af en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
- Bekleed de quiche-vorm met de plakjes deeg; druk de naden goed dicht.
- Klop in een kom de eieren los met de slagroom en wat zout en peper. Meng er de ham en gruyère door. (Het is ook lekker om gebakken spekjes toe te voegen in het mengsel.)
- Verdeel de bloemkoolroosjes over de bodem van de vorm en schenk er het eimengsel overheen.
- Bak de quiche in het midden van de oven in 40-45 min. gaar en goudbruin.
Lees ook:
Januari bloemkoolmaand: Oosterse bloemkool & wortelsalade Warm pittige rijstsalade met broccoli en bloemkool Januari bloemkoolmaand: vegetarische curry met bloemkool en pompoen