Borrelhapjes zelf maken: met de feestdagen of op een verjaardag zijn lekkere snacks onmisbaar. Natuurlijk kun je een bakje chips neerzetten en wat kaas, maar goede borrelplank hapjes maken alles net wat feestelijker. In dit artikel noemen we een variatie op, van gewoon lekkere -en mooie- borrelhap, tot (want die moeten er ook zijn) gezonde borrelhapjes.
Je lust altijd wel wat
Een borrelplank met hapjes brengt mensen samen. Maar ook een intiem onderonsje voor de haard wordt gezelliger met een borrelplankje ernaast. Het fijne aan borrelhapjes is dat het assortiment van kleine hapjes voor elk wat wils biedt. De kunst van het maken van lekkere borrelhapjes ligt in de variëteit en balans. Een goed samengestelde borrelplank combineert verschillende smaken, texturen en ingrediënten.
Op de borrelplank vind je steeds vaker gezonde borrelhapjes. Groenten met hummus, onze avocadofries (vind je verderop in dit artikel) of volkoren bruschetta’s zijn lekker en gelukkig ook een gezonde keuze. Zo kan iedereen genieten van de borrel.
Deze borrelhapjes kun je bijna allemaal van tevoren maken, je vindt een variatie van koude borrelhapjes en borrelhapjes die warm het lekkerste zijn.
Borrelhappen voor op borrelplankjes:
Risottoballetjes met basilicummayonaise
Wij zijn verzot op risotto en die gaat dan dus meestal helemaal op. Maar nu hebben we een goede reden om toch wat over te houden (of gewoon wat extra te maken….). Want van risotto kun je perfect borrelhapjes maken. En deze risottoballetjes met basilicummayonaise uit het kookboek Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten zijn perfect voor op de borrelplank.
Voor 4 personen | Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
- restant risotto (of maak anders een hoeveelheid voldoende voor 2 personen)
- 1 bol mozzarella, in stukjes
- bloem
- 1-2 eieren, losgeklopt
- paneermeel
- zonnebloemolie om in te bakken
Voor de basilicummayonaise
- halve bos basilicum, alleen de blaadjes
- scheutje olijfolie
- sap van citroen
- 6 eetl. mayonaise
- zout en peper
Hier lees je hoe je de risottoballetjes maakt.
Simpele en feestelijke borrelhap: camembert met vijgen en notenkrans
Camembert en vijgen zijn een smaakmatch ‘made in heaven’. In dit recept uit ‘Een feest van smaak’ verwerk je de verse vijgen samen met noten en rozijnen in een selfmade notenkrans. Die bak je dan samen met een lekker camembertje in de oven. Borrelhapjes maken hoeft niet moeilijk te zijn in dit geval want de oven doet het meeste werk. En daarna is het een kwestie van smullen…
Ingrediënten
4 personen
- 5 vijgen
- 2 theelepels balsamicocrème
- 1 theelepel suiker
- 1 hand gecrushte noten en rozijnen
- 1 rol vers flammkuchendeeg of pizzadeeg
- grof zeezout
- gedroogde en verse rozemarijn
- 1 camembert
- 1 ei
Lees hier hoe je dit recept maakt.
Gezonde borrelhapjes: Avocado fries
Dol op avocado? Dan móet je dit recept uit de ‘Koolhydraatarme bijbel’ van Janneke Vreugdenhil echt uitproberen: overheerlijke avocado fries. Een lekkere én koolhydraatarme snack. Ook fijn, je maakt dit borrelhapje in een handomdraai.
Lees ook: Zo kweek je je eigen avocadoplant: een stappenplan
Ingrediënten
16 stuks | 20 minuten
- 2 eieren
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram gedroogde geraspte Parmezaanse kaas (uit een zakje dus)
- arachide-, rijst- of geurloze kokosolie
- 2 avocado’s
- zout en peper
Voor de guacemole dressing
- 1 tomaat
- 1 el rode ui, gesnipperd
- 1 el korianderblaadjes
- 1⁄4 tl gemalen komijn
- sap van 1 limoen
- tabasco naar smaak
Lees hier hoe je de avocadofries maakt.
Sticky gehaktballetjes met sesam en gember
Een goede gehaktbal (maar dan natuurlijk wel een kleintje) mag natuurlijk niet ontbreken als borrelhap. Heerlijk zijn deze sticky gehaktballetjes met sesam en gember. En ze zijn klein, dus schep er gerust wat meer op.
Sticky gehaktballetjes met sesam en gember
Voor 4-6 personen | ± 45 min. + oventijd 25 min.
Ingrediënten
- 800 g varkensgehakt
- 35 g panko* (of gebruik paneermeel)
- 2 teentjes knoflook, geplet
- 2 el fijn geraspte gember
- 2 tl sesamzaad
- 2 tl sesamolie
- 1 tl shichimi togarashi* (kruidenmengsel) + extra om te serveren
- 2 lenteuitjes, fijngehakt
- 1 scharrelei, losgeklopt
- versgemalen zwarte peper + zeezout
- 2 el zonnebloemolie
- paarse shiso cressen
- zwarte sesamzaadjes
Voor de sticky sojasaus
- 1 el dashipoeder* (of gebruik visbouillonpoeder)
- 125 ml sojasaus
- 180 ml mirin* (rijstwijn)
- 2 tl sesamolie
- 2 el rijstwijnazijn
- 90 g honing
Ook lekker:
Truffeldruppels met vijgen: lastminute kerstdessert
5x populaire kerstrecepten en kerstdesserts
Recept voor oud & nieuw: pittige oliebollen
OMSLAGBEELD: PEXELS