Gedroogde tomaten uit de oven: simpel en lekker

Anne Bonthuis

26 mei 2018

gedroogde tomaten

Je koopt ze overal in een potje, maar zelf tomaten drogen is nog veel lekkerder én ook nog heel eenvoudig. Omdat we ze in ons kikkerlandje, zelfs tijdens een mooie zomer, niet in de zon kunnen drogen, gebruiken we de oven. Gedroogde tomaten uit de oven smaken een stuk sappiger. De moeite waard om uit te proberen!

Gedroogde tomaten uit de oven

Bereidingstijd: 10 minuten + minimaal 2 uur oventijd

Ingrediënten:

  • 1 kg rijpe, smaakvolle tomaten, zoals roma- of trostomaten, of cherrytomaten
  • 4 tenen knoflook
  • extra vierge olijfolie
  • zout en peper
  • verse of gedroogde kruiden, zoals rozemarijn, tijm, basilicum en oregano

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd ze in partjes (hoe kleiner de partjes, hoe sneller ze drogen). Je hoeft de zaadlijsten niet weg te halen.
  3. Bekleed een ovenrooster met bakpapier.
  4. Verspreid de tomaatjes met de snijkant naar boven over het bakpapier.
  5. Strooi er kruiden, zout en peper overheen en besprenkel met olijfolie.
  6. Zet in de oven en laat de tomaatjes minimaal 2 uur drogen, het liefst met de deur op een kier. Zo kan het vocht goed weg. (De oventijd is afhankelijk van hoe groot de partjes zijn, soms mogen ze wel 3 of 4 uur in de oven.)
  7. Spoel een pot om met heet water, liefst kokend water, zodat hij goed schoon is.
  8. Pel de knoflooktenen en doe ze in de schone pot. Voeg olijfolie toe, tot ze onder staan.
  9. Proef de tomaatjes na 2 uur. Ze zijn klaar als er bijna geen vocht meer in de tomaten zit, maar ze moeten ook niet helemaal hard zijn. Nog niet tevreden? Zet ze dan nog even terug in de oven.
  10. Laat de tomaatjes afkoelen en doe ze in de pot bij de knoflook en olijfolie. Voeg eventueel nog wat gedroogde kruiden toe en dek de tomaatjes af met laurierblad.
  11. Vul aan met olie tot alle tomaatjes onder staan en sluit de pot goed af.
  12. Bewaar de pot op een donkere, koele plek. Dan zijn de tomaatjes een paar maanden houdbaar. Je kunt ze ook zonder olie in een goed afgesloten bak in de koelkast bewaren. Dan zijn ze een paar dagen houdbaar.

Tips:

  • Wil je zeker weten dat je pot goed schoon is, zodat je je tomaatjes zo lang mogelijk kunt bewaren? Doe hem dan 10 minuten in een pan met kokend water en twee eetlepels soda. Spoel de pot vervolgens af en kook nog 5 minuten door in een grote pan met schoon water. Zet tot gebruik ondersteboven op een schone theedoek.
  • Wie geen combi-magnetron heeft, kan ook deze methode proberen: verwarm de oven voor op 200 graden. Schuif de tomaten in de oven en zet de oven uit. Laat ze een nacht met gesloten deur drogen. Na een uur of 12 heb je heerlijke langzaam gedroogde tomaatjes.
  • Om vooraf al meer vocht te verwijderen, kun je de partjes tussen twee snijplanken leggen en daar gewicht op leggen.
  • Vind je de tomaten niet zoet genoeg? Voeg dan een klein schepje suiker toe
  • In de deze Seasons vind je een mooie reportage over uitzonderlijke tomaatjes, die dankzij de minerale zouten in de vulkaangrond heel lang houdbaar zijn. Deze vurig rode pomodorini zijn gedroogd ook heerlijk!

Lees ook..

Courgette-citroensoep Tip: kruiden invriezen in olie Gebakken camembert met noten en zuidvruchten