Kikkererwten zijn heel geschikt als snack, zo bewijst de Deense chef-kok Mikkel Karstad. Het recept voor deze krokante kikkererwten staat in zijn pas verschenen kookboek ‘Nordic Family Kitchen’, vol met natuurlijke en eenvoudige recepten. Er zit wat voorbereidend werk en tijd in, maar lekker dat ze zijn…. Maak dus vooral een voorraadje.
Krokante kikkererwten met ingelegde uien en roomse kervel
Snack | 4 personen
Ingrediënten
- 3 rode uien
- 4 banaansjalotten
- 300 ml appelciderazijn
- 100 g suiker
- 1 tl zout
- 5 hele, zwarte peperkorrels
- 10 venkelzaadjes
- 200 g kikkererwten
- 3 el olijfolie
- zeezout
- roomse kervel (eventueel kun je ook kervel of bladpeterselie gebruiken)
Bereiding
- Pel de uien en banaansjalotten en snijd ze in kwarten.
- Breng de azijn, suiker, het zout en de specerijen in een pan aan de kook, doe de gesneden uien en sjalotten erbij en kook ze 1 minuut. Neem de pan van het vuur.
- Doe de uien en sjalotten met het pekelmengsel in een kom of pot en laat ze voor gebruik minstens 4-5 uur, maar liefst een paar dagen staan – in de koelkast.
- Laat de kikkererwten 24 uur in koud water weken. Laat de kikkererwten in een vergiet uitlekken, spoel ze goed af, doe ze in een pan en giet er zoveel vers water bij dat ze onder staan. Breng ze aan de kook en kook ze 35-40 minuten, of tot ze zacht zijn. Neem de pan van het vuur en giet overtollig water af.
- Warm een scheutje olijfolie op in een koekenpan, bak de kikkererwten op matig vuur krokant en goudbruin en strooi er zeezout op.
- Schep de kikkererwten uit de pan en serveer ze met stukjes ingelegde ui en verse roomse kervel als licht tussendoortje.
CREDITS: TEKST MIKKEL KARSTAD | FOTOGRAFIE ANDERS SCHØNNEMANN
Nordic Family Kitchen = koken uit de natuur, voor en mét het gezin
Chefkok Mikkel Karstad woont met zijn vrouw Camilla en vier kinderen in een boerderij in Kopenhagen, waar hij zijn eigen groenten en kruiden verbouwt. Zijn liefde voor eten én (eten uit) de natuur probeert hij over te brengen op zijn kinderen. Vakanties zoekt het gezin uit aan de hand van interessante culinaire culturen. Mikkel’s liefde voor zijn gezin, de natuur en eten spat van de pagina’s van Nordic Family Kitchen. De 73 recepten in het fijn vormgegeven kookboek zijn gezond, duurzaam en gemakkelijk te maken – voor ontbijt, lunch of diner.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Meer kook inspiratie
- Ook uit Mikkel’s kookboek: spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus
- Zo maak je aquafaba
- Volkoren speltcrackers met venkelzaad, sesamzaad en pompoenpitten