Als er íets is waar wij blij van worden in deze maanden zijn het stoofgerechten. Deze heerlijke groentenstoof met kikkererwten is slechts één van de vele troostrijke winterrecepten uit het boek Comfortfood met groente. Geniet ervan – en varieer erop los. Tip: tot en met 31 januari is dit boek in prijs verlaagd.
Heerlijk (groente)stoofgerecht: kikkererwten in rokerige tomatensaus
Welmoed en Anker over dit recept: “Een heerlijke stoof die smaakt alsof je iets heel decadents eet, zonder een overvol gevoel achteraf. Dit gerecht is een goed voorbeeld van een ‘skeletrecept’. Vervang alle ingrediënten door wat je in huis hebt om telkens een andere variatie te maken van hetzelfde recept. Een geweldige manier om je ijs- en keukenkast leeg te koken. Vervang bijvoorbeeld de bleekselderij door wortel, de kikkererwten door linzen of witte bonen, de kokosmelk door room en de feta door geitenkaas.” Hoofdgerecht | 4 personen
Ingrediënten
- 3 eetl. zonnebloemolie
- 3 uien, in halve ringen
- 3 stengels bleekselderij, in dunne boogjes
- 1 wortel, geschrapt en geraspt
- 4 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 theel. gerookte-paprikapoeder
- 1 theel. chipotlepoeder
- 1/2 theel. kaneel
- 2 eetl. sojasaus
- 2 eetl. rodewijnazijn
- 1 blikje (140 gram) tomatenpuree
- 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
- 1-2 eetl. appelstroop of honing
- 500 gram gekookte kikkererwten, uitgelekt
- 1 blik (400 ml) kokosmelk
- 150 gram boerenkool
- 150 gram feta
- 1 bosje koriander, fijngehakt
- 4 dikke sneden toast, met boter besmeerd (optioneel)
Bereiding
- Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak glazig. Voeg dan de bleekselderij, wortel, knoflook en specerijen toe en bak tot de rauwe knoflookgeur weg is. Voeg de sojasaus, azijn en tomatenpuree toe en en bak ongeveer 5 minuten. Blijf roeren zodat het niet aanbakt.
- Voeg de tomatenblokjes toe, vul het lege blik met water, draai het rond zodat alle restjes meekomen en giet het erbij. Herhaal dit nog twee keer. Voeg de appelstroop of honing toe en kook afgedekt ongeveer 15 minuten op hoog vuur.
- Pureer de saus in een blender of met een staafmixer, voeg de kikkererwten en kokosmelk toe en kook alles op middelhoog vuur tot de stoof is ingedikt, net iets losser dan ketchup. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg de boerenkool toe en roer kort alles door. Verkruimel de feta erover en kook afgedekt ongeveer 5 minuten. Bestrooi met de koriander en serveer met de toast.
Comfortfood met groente
Als donkere wolken voor de zon schuiven en de ‘r’ de maanden binnen rolt, is het tijd voor comfort food. Wat ons nu vrolijk stemt is een warme cassoulet, een bord pompoenravioli met bruine boter en een bananentatin met nootmuskaatijs. Klassiekers genoeg, maar Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam geven in Comfort food met groente op geheel eigen wijze een groene draai aan winterkost. Het resultaat is een boek met talloze najaarsgerechten met groenten, desserts om je vingers bij af te likken en drankjes om bij op te warmen. In ruim honderd recepten vind je smaakcombinaties en -invloeden terug uit onder andere de Franse, Mexicaanse en Indiase keuken en zit je er dit najaar, in ieder geval aan de keukentafel, warm en voldaan bij. Ook fijn: het boek is prachtig vormgegeven. Welmoed Bezoen & Anker van Warmerdam | Comfortfood met groente | Nijgh & van Ditmar | tot en met 31 januari 2022 € 27,50 – erna € 32,50 | Meer info via singeluitgeverijen.nl – bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST WELMOED BEZOEN & ANKER VAN WARMERDAM | FOTOGRAFIE ANKER VAN WARMERDAM | FOODSTYLING WELMOED BEZOEN