De hele maand januari deelt de redactie van Seasons haar favoriete bloemkoolrecepten. Vandaag een heerlijke Italiaanse bloemkoolschotel uit het kookboek Chez L’Hirondelle van Heleen Oosterveld. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 20-30 min.
Ingrediënten:
- 700 g aardappelen
- kleine bloemkool
- 3 dl melk
- 70 g boter
- 70 g bloem
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 2 tl tijm
- 2 eieren
- 100 g rauwe ham (liefst Parmaham )
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- grote ovenschaal
Bereidingswijze:
- Schil de aardappelen, kook ze gaar, laat afkoelen en snijd ze in plakjes.
- Was de bloemkool en verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
- Kook de bloemkool beetgaar in water met zout. (Bewaar 2 dl van het kookvocht van de bloemkool). Laat de bloemkool goed uitlekken.
- Snijd de rauwe ham in reepjes en bak deze in een droge koekenpan
Saus:
- Smelt de boter. Voeg de bloem in een keer toe. Goed roeren en even laten garen. Melk + het overgebleven kookvocht beetje voor beetje toevoegen tot een dikke saus ontstaat.
- Maak de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Neem de saus van het vuur.
- Klop de eieren los en meng deze door de saus.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Doe een laagje van de saus in een ruime ovenschaal.
- Leg hierop de helft van de aardappelschijfjes. Bestrooi met wat tijm.
- Meng de bloemkoolroosjes en de gebakken reepjes ham door elkaar.
- Verdeel de bloemkoolroosjes over de aardappelschijfjes.
- Dek af met de rest van de aardappelschijfjes en bestrooi deze weer met wat tijm.
- Giet de rest van de saus over de schotel en strooi er een laagje Parmezaanse kaas over.
- Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bloemkoolschotel in ca. 30 min mooi bruin.
BEELD: AI (DALLE)| RECEPT: HELEEN OOSTERVELD, CHEZ L’HIRONDELLE | PRIJS: €19,99 | ISBN NUMMER: 9789027476326 |
Lees ook:
Januari bloemkoolmaand: tabouleh van bloemkool
Januari bloemkoolmaand: ovenschotel met bloemkool en kruiden
Januari bloemkoolmaand: hele geroosterde bloemkool