Kalkoen met spruitjes, cranberry en pastinaak

Anne Bonthuis

16 september 2016

Het is er het seizoen weer voor: stoofpotten. Lang en vooral lángzaam gegaard, zodat het vlees van het bot valt en de herfstsmaken floreren. In Seasons 8 vind je vijf verrukkelijke recepten plus een vegetarische variant. En voor online lezers hebben we nóg een overheerlijk stoofrecept:   Kalkoen met spruitjes, cranberry en pastinaak Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: 15 min. + stoven 30-40 min. Ingrediënten

  • 2 flinke pastinaken
  • 250 g spruitjes
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 g kalkoenfilet, in stukjes
  • 500 ml kippenbouillon
  • 250 g cranberry’s (vers of diepvries)
  • snufje nootmuskaat

Kort gekookte spruitjes en cranberry’s geven deze lichte stoof met kalkoen en pastinaak een feestelijk gekleurd tintje.

Bereiding

  1. Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte in vieren.
  2. Snijd de parten in stukjes van ± 5 cm.
  3. Maak de spruitjes schoon en snijd de grote exemplaren doormidden.
  4. Verhit de olie in een stoofpan met dikke bodem en bak de ui op middel hoog vuur ± 5 min.
  5. Voeg de kalkoen toe en bak op hoog vuur ± 5 min. mee.
  6. Blus af met de bouillon en voeg de pastinaken toe.
  7. Breng op smaak met zout.
  8. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 30-40 min. op heel laag vuur zachtjes stoven.
  9. Voeg 5 min. voor het einde de spruitjes en de cranberry’s toe en roer goed door.
  10. Bestrooi vlak voor het serveren met wat nootmuskaat.
  11. Lekker met pasta of donker brood.

Tekst en receptuur Dosia Brewer | Fotograaf Sigurd Kranendonk | Styling Marjolein Vonk | Bereiding Yvonne Jimmink stoof