Spaanse kerstkoekjes: Polvorón

Anne Bonthuis

30 november 2017

Culinair Seasons-redacteur Dosia Brewer houdt van reizen én van koekjes: waar ze ook is, ze bezoekt altijd eerst de lokale banketbakker. Voor Seasons bakt ze haar favoriete kerstkoekjes, zoals deze heerlijke Polvorón uit Spanje.

Deze Spaanse kerstkoekjes Polvorón zijn zo kruimelig dat ze apart in een papiertje worden verkocht om niet uit elkaar vallen. Het polvorónkoekje (van het Spaanse polvo: stof) wordt al sinds dezestiende eeuw gebakken in Andalusië. Het koekje krijgt een extra notige smaak doordat debloem licht wordt geroosterd in een koekenpan.

Recept voor ± 40 koekjes Bereidingstijd: ± 25 min. + oventijd: 20-25 min.

Ingrediënten:

  • 250 g bloem
  • 125 g blanke amandelen
  • 2 tl anijszaadjes
  • rasp van 1 (biologische) citroen
  • 250 g boter op kamertemperatuur of reuzel
  • 250 g poedersuiker + extra om te bestrooien
  • 1 flinke tl kaneelpoeder
  • snufje zout
  • Extra nodig: keukenmachine, vijzel

Bereiding:

  1. Doe de bloem in een koekenpan en rooster al omscheppend tot de bloem licht verkleurt en lekker gaat ruiken. Neem van het vuur en laat afkoelen.
  2. Maal de amandelen heel fijn in een keukenmachine.
  3. Vijzel de anijszaadjes tot poeder in een vijzel.
  4.  Rasp de schil van de citroen.
  5. Meng de bloem met de gemalen amandelen, de anijs, de kaneel, de citroenrasp en het zout.
  6. Verwarm de oven voor op 175°C.
  7. Klop met een mixer de boter met de poedersuiker in ± 5 min. licht en romig.
  8. Voeg het bloemmengsel toe en kneed tot een samenhangende bal.
  9. Druk de bal plat op een stuk bakpapier, leg er een tweede stuk bakpapier op en rol uit tot een dikke lap van ca. 1,5 cm
  10. Het deeg blijft vrij kruimelig.
  11. Steek met een vorm koekjes uit het deeg (gebruik omdat het deeg zo kruimelig is liever geen ingewikkelde vormen om uit te steken) en leg ze voorzichtig op een met bakpapier bekleed bakblik.
  12. Bak de polvorónes in het midden van de oven in ± 20-25 min. lichtbruin en gaar. Neem de koekjes uit de oven en laat afkoelen op het bakblik.
  13. Bestrooi met poedersuiker.

Decoratie-idee:

Leg in een witte schaal met een geschulpte rand wit vloeipapier, waarin een golvende rand is geknipt. Wikkel om deze rand een slinger met zilverkleurige bloemtakjes. Dosia Brewer: zoetekauw gaat op reis Seasons’ culinair redacteur Dosia Brewer, die in Nederland werd geboren, maar tot haar negende in Kenia woonde, combineert op haar blog Cookie Companion haar liefde voor zoet en voor verre landen. Ze beschrijft er traditionele koekjes uit alle hoeken van de wereld. Dosia: “In welk land ik ook ben, de eerste stop is de banketbakkerij. Dan sta ik me voor de vitrines te verlekkeren en te kijken wat hier nu weer gebakken wordt. Het is zo leuk om te zien dat er in elk land met de ingrediënten die voorhanden zijn altijd wat lekkers gemaakt wordt. Thuis ga ik dan aan de slag en probeer precies de smaak en structuur te vinden van wat ik proefde op reis. Het resultaat, plus een lekkere zelfbedachte variant, is terug te zien op mijn blog Cookie Companion.” TEKST, RECEPTUUR EN BEREIDING DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE DENNIS BRANDSMA | STYLING LINDA VAN DER HAM Plank € 20,95, Schaal met golvende rand € 24,96 (Loods 5). Servet, set van 4 stuks € 19,95, lepeltje € 1,95 (Zara). Bordje, set van 3 stuks € 39,95 (&Klevering). Slinger € 24,95 (De Weldaad). Schaaltje € 2,50 (Dille & Kamille).