Deze klassieke Engelse fruitcake is heerlijk als nagerecht, of gewoon bij de koffie. Engelse fruitcake voor 12-16 personen ± 15 min. + intrekken ± 12 uur + oventijd 4-41⁄2 uur + 2-21⁄2 uur afkoelen Ingrediënten:
- 450 g krenten
- 150 g donkere rozijnen
- 150 g gele rozijnen
- 50 g gedroogde abrikozen, fijngehakt
- + 5 mooie abrikozen om mee te garneren
- 50 g glacékersen
- 50 g gekonfijte sinaasappelsnippers
- 100 ml cognac
- 225 g bloem
- 1⁄2 tl zout
- 1⁄4 tl kruidnagel
- 1 tl koekkruiden
- 225 g donkerbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 1⁄2 el keukenstroop
- 225 g boter, op kamertemperatuur
- 25 g gehakte amandelen
- 25 g gehakte walnoten
- rasp van 2 grote citroenen
- 200 g fondant
- 25 garneeramandelen
- Ook nodig: ingevette springvorm ø 20 cm
- Meng de krenten, beide soorten rozijnen, de stukjes abrikoos, de glacékersen en de sinaasappelsnippers met de cognac. Laat zeker 12 uur afgedekt intrekken.
- Verwarm de oven voor op 135°C.
- Meng in een grote kom de bloem met het zout, de kruiden en de suiker.
- Doe er de eieren, stroop en de boter bij en klop met een mixer tot een gladde massa.
- Schep er het geweekte fruit met het vocht, de noten en de citroenrasp door.
- Schep het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 4-4 1⁄2 uur gaar. Dek halver- wege de cake af met bakpapier om verbranden te voorkomen. De cake moet een beetje terugveren als je in het midden duwt.
- Neem uit de oven en laat ca. 30 min. in de vorm afkoelen. Neem dan uit de vorm en laat op een rekje helemaal afkoelen.
- Rol de fondant uit tot een cirkel van 20 cm ø en leg deze op de cake. Snijd de abrikozen horizontaal door en versier de taart met de abrikozen en amandelen.
Bekijk ook onze favoriete plekken voor een herfstpicknick!