Klassieke Engelse fruitcake

Anne Bonthuis

8 november 2016

Deze klassieke Engelse fruitcake is heerlijk als nagerecht, of gewoon bij de koffie.  Engelse fruitcake voor 12-16 personen ± 15 min. + intrekken ± 12 uur + oventijd 4-41⁄2 uur + 2-21⁄2 uur afkoelen Ingrediënten:

  • 450 g krenten
  • 150 g donkere rozijnen
  • 150 g gele rozijnen
  • 50 g gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • + 5 mooie abrikozen om mee te garneren
  • 50 g glacékersen
  • 50 g gekonfijte sinaasappelsnippers
  • 100 ml cognac
  • 225 g bloem
  • 1⁄2 tl zout
  • 1⁄4 tl kruidnagel
  • 1 tl koekkruiden
  • 225 g donkerbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 1⁄2 el keukenstroop
  • 225 g boter, op kamertemperatuur
  • 25 g gehakte amandelen
  • 25 g gehakte walnoten
  • rasp van 2 grote citroenen
  • 200 g fondant
  • 25 garneeramandelen
  • Ook nodig: ingevette springvorm ø 20 cm

winterpicknick-8301 Bereiding:

  1. Meng de krenten, beide soorten rozijnen, de stukjes abrikoos, de glacékersen en de sinaasappelsnippers met de cognac. Laat zeker 12 uur afgedekt intrekken.
  2. Verwarm de oven voor op 135°C.
  3. Meng in een grote kom de bloem met het zout, de kruiden en de suiker.
  4. Doe er de eieren, stroop en de boter bij en klop met een mixer tot een gladde massa.
  5. Schep er het geweekte fruit met het vocht, de noten en de citroenrasp door.
  6. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 4-4 1⁄2 uur gaar. Dek halver- wege de cake af met bakpapier om verbranden te voorkomen. De cake moet een beetje terugveren als je in het midden duwt.
  7. Neem uit de oven en laat ca. 30 min. in de vorm afkoelen. Neem dan uit de vorm en laat op een rekje helemaal afkoelen.
  8. Rol de fondant uit tot een cirkel van 20 cm ø en leg deze op de cake. Snijd de abrikozen horizontaal door en versier de taart met de abrikozen en amandelen.

Bekijk ook onze favoriete plekken voor een herfstpicknick! winterpicknick-8669