Onze tuinvrouw Jeanet Zandbergen, die we maandelijks in Seasons volgen, is inmiddels helemaal gewend aan volle moesmanden. Elke paar weken oogst ze sla, peterselie, selderij, wrinkle-krinkle-tuinkers, snijbiet, bietjes… En nu ook stokboontjes, minikomkommers, courgettes en patissons. Plus natuurlijk Oost-Indische kers en goudsbloemen. Van haar oogst maakte ze deze maand deze frisse courgettesalade met sesam. In Seasons 8 lees je meer over alles wat er groeit in de handige moesmanden van Jeanet. Ze vertelt over het rooien van de aardappels, haar eens zo blozende tomaten die nu onder de schimmel zitten en haar kleinzoon die groenten kweken ‘supercool’ vindt. Rauwe courgettesalade Bijgerecht voor 4 personen Bereiding ± 20 min. Ingrediënten
- 1 rode ui
- sap van 1 limoen
- 3 el zonnebloemolie
- 2 tl sesamolie
- stukje verse gember van ± 1 cm
- zout
- versgemalen peper
- 1 kleine gele courgette
- 1 kleine lichtgroene courgette
- 1 kleine donkergroene courgette
- 1 el sesamzaadjes, geroosterd
Bereiding
- Pel de ui en snijd hem in heel dunne ringen.
- Laat de ui in de helft van het limoensap met een snufje zout ± 15 min. marineren.
- Klop een dressing van de rest van het limoensap, de twee soorten olie en de gember.
- Snijd het steeltje van de courgettes af en schaaf ze met een kaasschaaf of mandoline in de lengte in flinterdunne plakjes.
- Schep de courgetterepen door de dressing en schik ze samen met de ui in een kom.
- Sprenkel er het sesamzaad over.
Bekijk nog meer lekkere moestuinrecepten van Jeanet: Grof gestampte aardappelen met snijbiet Gevulde snijbiet