De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een elegant rankende plant, die de hele zomer tot in de herfst doorbloeit. De felgekleurde bloemen zijn een lust voor het oog in salades en hebben een peperige smaak, zo ook in deze salade met paprika en geitenkaas.
Salade met Oost-Indische kers, paprika en geitenkaas
Bijgerecht voor 4 personen. De bereidingstijd is ± 10 minuten.
Ingrediënten
- 10 Oost-Indische kersbloemen
- ± 10 Oost-Indische kersblaadjes
- ± 250 g gemengde sla
- 1 puntpaprika, in ringen
- 50 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
- 1 el Oost-Indische kerskappertjes (lees verderop)
- 1 el sinaasappelsap
- 1 tl citroensap
- 2 el extra vergine olijfolie
- Zout en versgemalen peper
Bereiding
- Trek van een aantal bloemen de blaadjes los.
- Scheur de blaadjes in stukken.
- Verdeel de sla, blaadjes, bloemen, paprika en kaas over een schaal.
- Schud wat ingemaakte kappertjes over de salade.
- Klop het sinaasappelsap, het citroensap, de olijfolie, peper en zout tot een dressing en schenk over de sla.
Kappertjes van Oost-Indische kers
Voor 1 potje van ± 500 ml. De bereidingstijd is ± 10 minuten + pekelen ± 2 dagen + intrekken ± 3 weken.
Ingrediënten
- ± 200 g onrijpe groene zaaddozen van de Oost-Indische kers
- 200 g zout
- 500 ml water
- ± 160 ml inmaakazijn
- 1 tl suiker
Bereiding
- Maak de zaaddozen schoon en trek ze van elkaar los.
- Los het zout op in het water en laat de zaadjes ± 2 dagen in het zoute water pekelen.
- Giet af op een zeef, spoel af en dep droog.
- Doe de zaadjes in een goed schoongemaakte en gesteriliseerde pot.
- Breng de azijn met de suiker aan de kook en schenk over de zaadjes in de pot.
- Sluit goed af en laat ± 3 weken intrekken.
- De zaadjes zijn ± 1 jaar houdbaar.
Recepten en tekst Dosia Brewer | Fotografie Rob van der Vet | Styling Jet Krings
Lees ook…
Kruidensalade met blauwe bes en karnemelkdressing Frisse venkelsalade met bloedsinaasappel en citrusdressing Courgettesalade met sesam