Paddenstoelensoep met salie-gremolata

Marene Hendriksen

29 oktober 2018

Paddenstoelensoep

Een herfstige paddenstoelensoep met salie-gremolata om je lekker mee op te warmen op een koude avond. Gebruik paddenstoelen naar keuze zoals bijvoorbeeld kastanjechampignons, eekhoorntjesbrood of shiitake. Wij delen het recept met jullie. 

Ingrediënten paddenstoelensoep

  • 475 gram paddenstoelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 prei, schoongemaakt en het witte gedeelte in niet te dikke ringen
  • 1 teen knoflook
  • Optioneel: scheutje cognac
  • 1 vastkokende aardappel, in stukjes van ongeveer 2 cm
  • 500 ml bronwater
  • Groentebouillonpoeder (kijk op de verpakking voor de benodigde hoeveelheid t.o.v. water)
  • 100 ml room

Ingrediënten salie-gremolata

  • 12 blaadjes van salie, grof gehakt
  • 30 gram pompoenpitten
  • 1 grote of 2 kleine teentjes knoflook
  • Snuf grof zeezout

Paddenstoelensoep

Bereiding

  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de prei tot glazig en pers dan de knoflookteen erin uit.
  • Blus, als je dat lekker vindt, af met een scheutje cognac en laat alles verdampen voor je de paddenstoelen toevoegt. Als je geen cognac gebruikt, kun je de paddenstoelen meteen toevoegen. Bak even mee en doe er dan de aardappelstukjes bij. Bak nog even mee. Houd enkele gebakken plakjes paddenstoelen apart voor de garnering.
  • Voeg het bronwater en het bouillonpoeder toe en roer goed. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan ongeveer 12 minuten koken, op laag vuur.
  • Maak intussen de gremolata: meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot je een korrelige substantie hebt. Als je geen keukenmachine hebt: maak op een grote snijplank een hoopje van alle ingrediënten en hak met een scherp mes tot een korrelige substantie. Zet apart.
  • Laat de soep even afkoelen en pureer met een staafmixer of in de keukenmachine. Meng er de room door en serveer met de achtergehouden paddenstoel en de salie-gremolata.

TEKST, FOTOGRAFIE, STYLING EN RECEPTUUR NATASCHA BOUDEWIJN

Lees ook:

Recept: gepofte tamme kastanjes  Spaghettipompoen met tijm en parmezaan  Kastanjeblad van peer en bladerdeeg