Pastinaakbrood met rozemarijn

Marene Hendriksen

14 februari 2019

brood

Britse tv-kok Nigel Slater heeft een boek genaamd ‘Culinair Winterdagboek’. Wij delen dit heerlijke recept: Pastinaakbrood met rozemarijn.  Voor 6 personen ± 35 min. + oventijd 45 min. + rusten 10 min.

Ingrediënten

  • 500 g pastinaak
  • 250 g wortels
  • 1 appel
  • 75 g boter
  • Middelgrote uien (2 stuks)
  • 1,5 tot 2 flinke tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 volle el peterselie, fijngesneden
  • 2 el rozemarijnnaalden
  • Hennepzaad (1 el)
  • Pompoenpitten (1 el)
  • Zonnebloempitten (1 el)
  • Maanzaad (1 el)
  • Tijmblaadjes (1 el)
  • 2 eieren
  • boter om de vorm in te vetten
  • 8 takjes tijm
  • Potje cranberrysaus (of zelfgemaakt)
  • Extra nodig: een broodvorm van ongeveer 22 x 12 cm en 8 cm diep, bekleed met bakpapier

brood

Bereiding Nigel Slater recept

  1. Schil de pastinaken en snijd ze over de lengte in vieren. Rasp de pastinaak in een keukenmachine met de grove rasp tot reepjes die iets dunner zijn dan lucifers en doe dat ook met de wortels. Het is niet nodig om de wortels te schillen, borstel ze wel goed schoon. Rasp de ongeschilde appel.
  2. Verwarm de helft van de boter in een ondiepe pan, voeg de geraspte groenten en appel toe en laat 3 tot 4 min. smoren tot ze glanzen en vrijwel gaar zijn. Doe alles in een grote kom.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  4. Pel de uien, halveer ze en snijd de helften in dunne plakken. Laat de overgebleven boter in de ondiepe pan smelten en bak de uien tot ze gaar en lichtbruin zijn. Pel de knoflook, hak de tenen fijn en bak ze met de uien mee. Doe uien en knoflook in de kom met pastinaak, wortel en appel.
  5. Voeg de gesneden peterselie aan het groentemengsel toe. Hak de rozemarijn fijn en doe er ook bij. Voeg het hennepzaad, de pompoen- en zonnebloempitten, het maanzaad, de tijmblaadjes en royaal zout en peper toe.
  6. Breek de eieren in een kom, klop dooiers en witten door elkaar en schep alles door het mengsel in de kom; zorg dat alles gelijkmatig gemengd is.
  7. Vet de met bakpapier beklede vorm royaal in met boter. Strooi wat tijmtakjes over de bodem van de vorm. Schep het pastinaakmengsel in de vorm en druk het stevig aan. Strijk de bovenkant glad en dek de vorm af met ingevet bakpapier. Zet de broodvorm op een bakplaat in de oven en bak het brood ± 45 min. tot het vrij stevig aanvoelt als je erop drukt. Haal het brood uit de oven en laat 10 min. staan voor je het uit de vorm stort en het bakpapier eraf haalt.
  8. Snijd het in plakken en serveer met de cranberrysaus.

TEKST JACQUES HERMUS | FOTOGRAFIE JONATHAN LOVEKIN

Lees ook:

Focaccia brood met uiencompote Zelfgebakken brood met walnoten en cranberry’s