Pompoenrol met Nylander

Anne Bonthuis

9 February 2017

Ook zo gek op pompoengerechten in de winter? Probeer dan deze heerlijke pompoenrol met Nylanderkaas in filodeeg! Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 20 min. en oventijd: ± 45 min.

Ingrediënten:
  • 1 pompoen (± 1 kg)
  • 2 uien
  • 1 el olijfolie
  • zeezout, versgemalen peper
  • rasp van 1 schoongeboende citroen
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 pakje filodeeg (10 vellen)
  • 125 g boter, waarvan 100 g gesmolten
  • 100 g pijnboompitten, geroosterd
  • 100 g Nylander nagelkaas, grof geraspt + extra om te garneren
  • 150 g gemengde bospaddenstoelen
  • blaadjes van 2 takjes salie
  • olie om in te frituren
Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de pompoen, snijd hem doormidden en verwijder de pitten.
  3. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  4. Pel de uien en snijd ze in kwarten.
  5. Spreid alles uit over een ingevette bakplaat en schep er de olijfolie door.
  6. Bestrooi met peper en zout en bak ± 20 min. in het midden van de oven of tot alles gaar is.
  7. Ontdooi intussen het filodeeg.
  8. Pureer de pompoen en ui samen met de citroenrasp en nootmuskaat in de keukenmachine of met een staafmixer.
  9. Leg 3 plakjes filodeeg met de lange kant naar je toe op een werkvlak.
  10. Bestrijk met de gesmolten boter en leg 2 vellen over de naden.
  11. Bestrijk weer met boter en herhaal dit met de rest van de vellen.
  12. Houd ± 1 tl boter over.
  13. Bestrooi het deeg met de pijnboompitjes en de geraspte Nylander.
  14. Verdeel de pompoenpuree in een reep langs de lange rand van het deeg en rol op.
  15. Bestrijk met de rest van de gesmolten boter en rol op een met bakpapier bekleed bakblik als een slakkenhuis op.
  16. Schakel de oven terug naar 180°C en bak de rol in 20-25 min. gaar.
  17. Verwarm intussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur gaar.
  18. Verhit in een diepe pan de olie tot ± 180°C of gebruik een frituurpan.
  19. Frituur de salieblaadjes snel knapperig in de olie.
  20. Serveer de rol met de paddenstoelen, salie en wat extra Nylander.

Tekst en receptuur Dosia Brewer  | Fotografie Eric van Lokven  | Styling Cyn Fernandus


Meer Hoofdgerecht