Ook zo gek op pompoengerechten in de winter? Probeer dan deze heerlijke pompoenrol met Nylanderkaas in filodeeg! Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 20 min. en oventijd: ± 45 min.
Ingrediënten:
- 1 pompoen (± 1 kg)
- 2 uien
- 1 el olijfolie
- zeezout, versgemalen peper
- rasp van 1 schoongeboende citroen
- ½ tl nootmuskaat
- 1 pakje filodeeg (10 vellen)
- 125 g boter, waarvan 100 g gesmolten
- 100 g pijnboompitten, geroosterd
- 100 g Nylander nagelkaas, grof geraspt + extra om te garneren
- 150 g gemengde bospaddenstoelen
- blaadjes van 2 takjes salie
- olie om in te frituren
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de pompoen, snijd hem doormidden en verwijder de pitten.
- Snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Pel de uien en snijd ze in kwarten.
- Spreid alles uit over een ingevette bakplaat en schep er de olijfolie door.
- Bestrooi met peper en zout en bak ± 20 min. in het midden van de oven of tot alles gaar is.
- Ontdooi intussen het filodeeg.
- Pureer de pompoen en ui samen met de citroenrasp en nootmuskaat in de keukenmachine of met een staafmixer.
- Leg 3 plakjes filodeeg met de lange kant naar je toe op een werkvlak.
- Bestrijk met de gesmolten boter en leg 2 vellen over de naden.
- Bestrijk weer met boter en herhaal dit met de rest van de vellen.
- Houd ± 1 tl boter over.
- Bestrooi het deeg met de pijnboompitjes en de geraspte Nylander.
- Verdeel de pompoenpuree in een reep langs de lange rand van het deeg en rol op.
- Bestrijk met de rest van de gesmolten boter en rol op een met bakpapier bekleed bakblik als een slakkenhuis op.
- Schakel de oven terug naar 180°C en bak de rol in 20-25 min. gaar.
- Verwarm intussen de rest van de boter in een koekenpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur gaar.
- Verhit in een diepe pan de olie tot ± 180°C of gebruik een frituurpan.
- Frituur de salieblaadjes snel knapperig in de olie.
- Serveer de rol met de paddenstoelen, salie en wat extra Nylander.
Tekst en receptuur Dosia Brewer | Fotografie Eric van Lokven | Styling Cyn Fernandus