Pruimentaart met amandelen

Anne Bonthuis

21 juli 2018

pruimentaart

Van zoet tot kruidig, van taart tot pastei: pruimen zijn heerlijk in heel veel gerechten. Vanaf deze maand kunnen de vruchten weer worden geplukt. Verwerk ze eens in deze goddelijke pruimentaart met amandelen. Een van onze favorieten!

Royale pruimentaart met amandelen

Nagerecht of tussendoortje voor 6-8 personen. Bereiding: ± 45 min. + rusttijd ± 1 uur + oventijd ± 1 uur en 5 min.

Ingrediënten

Voor de topping:

  • 2 kg rode pruimen, gehalveerd en ontpit
  • 325 g suiker
  • 1 tl gemalen nootmuskaat

Voor het deeg:

  • 125 g bloem
  • 45 g poedersuiker
  • 20 g gemalen amandelen
  • Snufje zout
  • 75 g koude boter
  • 1 eidooier
  • Rasp van 1 citroen

Voor de vulling:

  • 125 g zachte boter
  • 125 g suiker
  • 2 eieren
  • 125 g gemalen amandelen
  • 1 el bloem

Extra nodig voor de pruimentaart: ingevette geribbelde bakvorm Ø 22 cm pruimentaart

Bereiding

  1. Doe voor het deeg de bloem, de poedersuiker, de amandelen en een snufje zout in een kom.
  2. Snijd de koude boter in kleine stukjes en doe ze in de kom.
  3. Wrijf de boter met de vingertoppen door de bloem tot een kruimelig deeg ontstaat.
  4. Voeg de eidooier en de citroenrasp toe en kneed snel tot een bal.
  5. Voeg wat bloem toe als het deeg nog heel erg plakt.
  6. Voeg nog wat ijskoud water toe als het deeg nog uit elkaar valt.
  7. Druk de bal plat, wikkel in plasticfolie en laat ± 1 uur in de koelkast rusten.
  8. Meng intussen in een grote kom de pruimen met de suiker en de nootmuskaat.
  9. Leg de pruimen met de bolle kant naar boven dicht tegen elkaar op 1 of 2 bakblikken.
  10. Bak ze in ± 45 min. gaar. Ze moeten nog wel heel blijven.
  11. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  12. Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap van ± 4 mm dik en bekleed er de vorm mee.
  13. Snijd het overtollige deel langs de rand weg.
  14. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  15. Klop voor de vulling de boter met de suiker romig.
  16. Klop er ook de eieren door en meng er de amandelen en de bloem door.
  17. Prik gaatjes in de bodem met een vork, verdeel er het amandelmengsel over en bak in het midden van de oven in ± 20 min. lichtbruin en gaar.
  18. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  19. Schakel de oven naar 180 °C.
  20. Giet het sap af en kook in tot een dikke siroop.
  21. Leg de pruimen in een mooie toren (snijkant naar boven) op de taartbodem en bestrijk met de siroop.
  22. Lekker met lobigge slagroom.

Tip: pluk de pruimen als ze zacht zijn en laat ze niet te lang hangen, want dan worden ze melig. Fotografie Sigurd Kranendonck | Styling Marjolein Vonk | Recepten Dosia Brewer | Bereiding Yvonne Jimmink

Lees ook:

Gesuikerde pruimenlinten Pruimen plukken 12 favoriete pluktuinen