Soesjes met passievruchtencrème en citroentijm

Marene Hendriksen

5 maart 2019

soesjes

Deze soesjes uit het nieuwste boek van Britse kok Nigel Slater zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook nog eens heerlijk! De passievruchtencrème zorgt voor een frisse twist, anders dan normaal het geval bij soesjes. Wij zijn fan!  Voor 8 stuks ± 45 min. + oventijd ± 25 min.

Ingrediënten

Voor de soesjessoesjes

  • 125 ml water
  • 50 g boter
  • 75 g bloem voor brood
  • een snuf zout
  • 2 losgeklopte eieren

Voor de vulling

  • 250 ml slagroom
  • 75 g passievruchten- of lemoncurd

Afwerking

  • 2 el fijne kristalsuiker
  • 1 el citroentijmblaadjes
  • 200 g witte chocolade

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Giet het water in een kleine pan, voeg de boter toe en laat hem smelten, roer dan de bloem en het zout erdoor. Roer alles met een houten lepel door elkaar tot het een dik mengsel is en neem de pan van het vuur. -Schep het deegmengsel in de kom van een standmixer met de vlinder en voeg kloppend op hoge snelheid beetje bij beetje de losgeklopte eieren toe.
  3. Schep als het beslag dik en romig is 8 volle el soezenbeslag op de beklede bakplaat. Bak de soesjes ± 25 min. in de oven tot ze goed gerezen en knapperig zijn, haal ze eruit en zet ze op een rooster.
  4. Maak de vulling: klop de slagroom tot hij stijf begint te worden – hij moet op een lepel geschept nog net zijn vorm behouden. Roer voorzichtig de passievruchten- of lemoncurd door de room. Hij hoeft niet helemaal gemengd te zijn, omdat je dan algauw te lang klopt. Als de room er gemarmerd uitziet, is het goed.
  5. Snijd elk soesje aan de zijkant of op de bodem in en vul ze met de passievruchten- of citroencrème.
  6. Doe de suiker en de citroentijm in een keukenmachine en mix tot de suiker groen wordt en sterk naar citroen geurt.
  7. Breek boven een vuurvaste kom de chocolade in stukjes, zet de kom op een pan met zachtjes kokend water en laat smelten. De chocolade wordt gladder als je hem rustig laat smelten zonder erin te roeren (witte chocolade heeft de neiging te schiften als hij wordt geroerd).
  8. Dompel elk soesje in de chocolade of schep een beetje ervan over de bovenkant. Bestrooi de bovenkant als de chocolade nog zacht is met de citroentijmsuiker. Serveer de soesjes pas als de chocolade hard is.

Lees ook:

Filotaart met ricotta en citroen  Perentaart met zoute karamel en walnoten  Flensjestaart met bosvruchtenjam